Bahar mevsimin ilk ve en kısa süreli meyvesi çağla, olmamış badem, olmamış bitki, sert çekirdekli erik, kayısı ve badem gibi meyvelerin yeşil ve körpe haline denir. Pazarlarda, manavlarda çağla görmeye başladıysanız bahar geldi demektir. Ancak çağlanın tezgahlardaki ömrü aşağı yukarı 20 gündür. Bu kısa süreli meyvenin değerini biliyor muyuz? Çağla; protein, lif, E vitamini, kalsiyum, fosfor, demir, çinko mineralleri ile az miktarda C vitamini içerir. İçerdiği antioksidanlar sayesinde vücudumuza zarar verebilecek toksik maddeleri vücudumuzdan uzaklaştırır. Özellikle kalp sağlını korur ve geliştirir. Antioksidanlar E vitamini ile iş birliği yaparak potansiyel damar yırtılmalarına karşı damarlarımızı korurlar. Düzenli tükettiğinizde kan kolesterol seviyesini de kontrol altında tutmaya yardımcı olur.

Detoksta Çağla Tüketimi

Antioksidan deposu olan çağla bağışıklık sistemimizi de kuvvetlendirerek bizleri hastalıklara karşı korur. Aynı zamanda bir detoks meyvesi olan çağla, sivilce ve siyah nokta gibi cilt problemlerinin giderilmesine de yardımcıdır. Bu özelliğinden dolayı “cilt besini” olarak da adlandırılır. Ciltle beraber saçların sağlıklı olmasını da sağlar. Saç dökülmelerini engeller ve saçların uzamasına yardımcıdır. Fosfor ve kalsiyum içeriği özellikle dişlerimiz ve iskelet sistemimiz için faydalıdır.

Lif içeriğinden ötürü, sindirim sitemini düzenler ve kan şekerini dengeler. Kronik kabızlığın giderilmesine katkı sağlar. Kilo vermek isteyenlere de yardımcıdır. Vücuttaki yağların yakılmasını sağlayan sağlıklı yağ asitleri içerir.

Çağlayı meyve olarak ara öğünlerde tüketebileceğiniz gibi yoğurda doğrayarak cacık yapabilirsiniz ve salatalarınıza ekleyebilirsiniz.