Gebelik döneminde yeterli ve dengeli bir şekilde beslenerek sağlıklı kalabilmek için her besin grubundan dengeli bir şekilde tüketmek gerekir. Bu şekilde beslenmeniz hem vücudun dengesini korumaya yardımcı olur hem de bebeğinizin ihtiyaç duyduğu tüm temel besin maddelerini ve faydalı bileşikleri sağlamaya yardım eder.

Gebelikte Sağlıklı Beslenme Nasıl Olmalıdır?

Sağlıklı bir yaşam tarzı ile birlikte iyi bir beslenme planı, her zaman olduğunu gibi hamilelik sırasında da son derece önemlidir. Tüm doktor kontrollerinin ve taramalarının yanı sıra, beslenme ihtiyaçlarınıza da dikkat etmelisiniz. Bu dönemde asla tüketmemeniz gereken yiyecekler olduğu gibi sizi sağlıklı bir hamilelik yolculuğuna çıkaracak yiyecekler de vardır. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre, gebelik öncesinde kötü beslenen kadınların, gebelik öncesinde sağlıklı beslenen kadınlara göre erken doğum yapma ihtimalleri daha fazladır.

Her gün farklı yiyecek gruplarından çok çeşitli beslenmek gerçekten çok önemlidir. Gebelik döneminde sağlıklı beslenmeniz, sizi ve bebeğinizi iyi besleyen doğru besin dengesini sağlamanız besin tercihlerinize bağlıdır.

Gebelikte Tüketimine Dikkat Edilmesi Gereken Besin Grupları

Hamilelik sırasında hem anne hem de bebek için sağlıklı besleme örüntüsünü oluşturabilmeniz için farklı besin gruplarındaki besinleri dengeli bir şekilde tüketmelisiniz.

Meyve ve Sebzeler

Vitamin, mineral ve posa açısından zengin olan meyve ve sebzeler sindirimi sisteminin çalışmasını hızlandırır, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlar ve kabızlığı önlemeye yardımcı olur. Bir günde en az beş porsiyon sebze ve meyve tüketmelisiniz. Bu besin grubunda bulunan en temel besin maddeleri, potasyum, beta karoten, folik asit ve C vitaminidir. Meyve ve sebzeler, iyice yıkanıp temizlenmeli, sebzelerden maksimum besin değeri elde etmek için sebzelerin aşırı pişirilmediğinden emin olmalısınız.

Süt ve Süt Ürünleri

Kalsiyum bebeğinizin gelişmekte olan kemiklerinin temeli için hayati öneme sahiptir ve bu nedenle hamileliğin son birkaç haftasında daha da önem kazanmaktadır. Süt ve süt ürünleri vücudunuzun vitamin B-12, kalsiyum, fosfor ve protein ihtiyacını karşılar. Bu besinler bebeğinizin dişlerini, kemiklerini, kaslarını ve kalbini geliştirmek için gereklidir. Süt, yoğurt ve peynir gibi yiyecekler, bu besin öğelerini vücudunuza kazandırır.

Gebelikte önerilen günlük kalsiyum alım miktarı, günde ortalama 1000 miligramdır. 1 bardak süt yaklaşık 240 mg kalsiyum içerirken, 1 yoğurt yaklaşık 330 mg kalsiyum içerir. Ayrıca yoğurdun probiyotik içeriği, mantar enfeksiyonlarını ve hazımsızlığı da önler. Günde iki ila üç porsiyon süt ve süt ürünleri tüketerek günlük kalsiyum gereksiniminizi karşılayabilirsiniz.

Gebeler, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerini, yüksek düzeyde listeria bakterisi içerebileceği için tüketmekten kaçınmalıdır. Listeria, yeni doğan bebek için ölümcül olabilecek bazı hastalıklara neden olabilen bir bakteri türüdür.

Kümes Hayvanları, Balık ve Kırmızı Et

Gebelik dönemindeki kadınların, gebe olmayan kadınlara göre günlük demir minerali ihtiyacı daha fazladır. Gebelikte önerilen günlük demir alım miktarı günde 27 miligramdır. Kırmızı et, kümes hayvanları, balık ve yumurta en iyi demir kaynaklardandır. Demirin vücuda alınabilmesi için emiliminde yardımcı olan C vitamini açısından zengin gıdalara da ihtiyacı vardır. Ayrıca kafein alımına da dikkat etmelisiniz. Kafein vücuttaki demir emilimini azaltmaktadır.

Su ve Diğer Sağlıklı İçecekler

Her gün en az 8-10 bardak su içmeyi ihmal etmemelisiniz. Yeterli miktarda su içilmesi sindirimin, kan dolaşımının daha iyi çalışmasını sağlar ve gerekli maddelerinin emilimini kolaylaştırır. Bu aynı zamanda kabızlık ve gebelikte görülen hemoroidin önlenmesine yardımcı olur.

Suyun yeterli miktarda içilmesi vitaminleri, mineralleri ve hormonları vücut hücrelerine taşınmasına yardımcı olur, bu da daha sonra plasenta yoluyla bebeğe ulaşır.

Yeterli su içilmesi, idrarın uzun bir süre mesanede kalması nedeniyle oluşabilecek idrar yolu enfeksiyonlarını da önler. İdrarınızın rengi, vücudunuzun yeterince su tüketildiğini ya da tüketilmediğini gösterir. İdrar renginin açık olması, yeteri miktarda su tüketildiğini gösterir. Suyun dışında, miktarına dikkat ederek evde sıkılmış meyve suyu, ayran, süt ve kefir gibi sağlıklı içecekleri de tüketebilirsiniz.