Hastalıklarda beslenme danışmanlığı; bazı hastalıklar için tedavi edici olurken bazı hastalıklarda ise tedaviye yardımcıdır. Diyabet, kalp-damar hastalıkları, metabolik sendrom, sindirim sistemi hastalıkları gibi kronik-kompleks hastalıklar ve metabolizma hastalıklarının çoğu beslenmeyle bağlantılıdır. Kişiye özgü beslenme planlanırken bu hastalıkların varlığı gözetilerek bunlara uygun bir beslenme planı oluşturulur.

Diyabette Beslenme

Hastalıklarda beslenme danışmanlığı denilince akla gelen ilk hastalık diyabet oluyor. Diyabet, genetik ve çevresel faktörlerle ortaya çıkan, beslenmeyle doğrudan bağlantılı kronik bir hastalıktır. Pankreastan salgılanan, kan şekerini kontrol eden insülin hormonunun yokluğu ya da yetersizliği ile oluşan bu hastalığın, Tip 1 ve Tip 2 olmak üzere iki türü vardır. Tip 1 diyabette vücutta insülin hormonu salgılanmazken Tip 2 diyabette insülin hormonu yeterli ya da etkili değildir. Ayrıca sadece gebelikte görülen gestasyonal diyabet de Tip 2 diyabete benzerdir.

Kardiyovasküler Hastalıklarda Beslenme

Kardiyovasküler hastalıklar ya da genel tabirle kalp-damar hastalıkları da beslenme şekliyle doğrudan ilgili olan hastalıklardandır. Kötü beslenme şekli ve genetik yatkınlıklar damarların iç yüzeyinde daralmalara, buna bağlı olarak da damar tıkanıklıklarına neden olur. Bu tıkanıklıkların yaşandığı bölgelere göre de kalp krizi, felç gibi hastalıklar görülebilir.

Sindirim Sistemi Hastalıklarında Beslenme

Yediğimiz besinlerin sindirilip besin öğelerinin vücuda alınması sağlayan sindirim sistemimizdeki hastalıklar da doğal olarak doğrudan beslenmemizle ilgilidir. Sindirim sistemi hastalıkları, beslenme şekli değişikliği gerektirebilir.

Karaciğer, Safra Kesesi ve Pankreas Hastalıklarında Beslenme

Vücudun hayati organlarından olan ve metabolizmayı doğrudan etkileyen karaciğer ve pankreas hastalıklarının tedavisinde beslenme şekli önemli roller üstlenmektedir. Karaciğerde üretilen safranın depolandığı safra kesesi hastalıklarında da özel beslenme planı oluşturulur.

Kanserde Beslenme

Bazı kanser türleri kötü beslenme sonucunda oluşabilirken beslenmeye bağlı olmayan kanser türlerinin tedavisi sırasında da sağlıklı beslenme oldukça önemlidir. Kanser tedavisinde doğru beslenme planı oluşturulması ve besinlerin hijyeninin sağlanması hayati öneme sahiptir.

Besin Duyarlılığı ve İntoleransı Durumlarında Beslenme

Bazı besinler bazı kişilerde sindirim güçlüğü yaratabilir. Bu durumlar, besin duyarlılığı ya da besin intoleransı olarak adlandırılır. Besinlerin sindirimindeki güçlük aynı zamanda kişinin vücudunda bazı tepkiler de yaratabilir. Bu tepkiler ve nedenleri, besinlere ve kişilere göre değişebilir. Bu problemleri yaşayan kişiler, beslenme danışmanlığı ile tüketmemesi gereken gıdaları ve bu gıdaların yerine neleri koyabileceğini öğrenir.

Sinir Sistemi Hastalıklarında Beslenme

Sinir sisteminin oluşumu, gelişimi ve işleyişi kişinin beslenme durumu ile ilişkilidir. Özellikle bazı vitamin yetersizlikleri doğrudan bu hastalıklara neden olabilmektedir.

Cilt Hastalıklarında Beslenme

Cilt sağlığımız da beslenme şeklimizden oldukça etkilenir. Derimizin, saçlarımızın ve tırnaklarımızın görüntüsünden bile yeterli beslenip beslenmediğimiz anlaşılabilir. Çoğu vitamin ve mineral yetersizlikleri dış görünüşten anlaşılabilir. Ayrıca akne problemleri gibi cilt hastalıkları da beslenme şekli düzeltilerek giderilebilir.