Dünyanın her yerinde en çok kullanılan baharatlardan biri olan karabiber yemeklere lezzet katmasının yanı sıra içindeki besin öğeleri ile sindirim sistemini düzenleyerek zayıflamak isteyenlerin yardımcısıdır.

Herhangi bir yemeğe eklenen bir tutam karabiber, o yemeğe lezzet vermesi için eklenmiş  bir baharattan çok daha ötedir. Baharatların şahı olarak isimlendirilen karabiber, bir yemeğe sağladığı mükemmel lezzetin yanı sıra sağlık açısından birçok fayda sağladığı bilinmektedir. Zayıflamak için uygulanan beslenme programının içerisindeki yemeklerin içine eklenmesi metabolizmayı hızlandırır, kilo vermeye yardım eder, sindirimi kolaylaştırır, öksürüğü ve soğuk algınlığını hafifletir, cilt problemlerini iyileştirir.

Karabiber Nedir?

Piperaceae familyasından gelen karabiber bitkisinin meyvesi, hem baharat hem de ilaç olarak kullanılan Hindistan’ın güneyindeki Kerala eyaletine özgü bir bitkidir. Eski çağlardan bu zamana dünyada en çok ticareti yapılan baharatlardan biridir. Mevsimlik yetişen bir bitki değildir ve bu nedenle yıl boyunca tarımı yapılır. Bu bitki daha sonra kurutulur ve baharat olarak adlandırılır. Antibakteriyel özelliğinden dolayı hastalıklardan korunmak ve hastalıkların tedavisi için kullanılmaktadır. Bununla birlikte  çok iyi bir anti-inflamatuar (iltihap önleyici) ajandır.

Karabiber bitkisi (Piper nigrum)

 

Karabiber Besin Değerleri

Karabiber, bakır, magnezyum, fosfor, kalsiyum, demir, manganez, potasyum mineralleri ile riboflavin, K, B6 ve C vitamini gibi vitaminlerden zengin bir kaynaktır. Karabiberin içeriğine yüksek oranda diyet lifi ve orta seviyede karbonhidrat ve protein bulunur. Karabibere karşı herhangi bir alerji ya da reaksiyon sorunu bulunmayan herkesin beslenmesinde mutlaka bulunması gereken bir baharattır.

Karabiberin Sağlığa Faydaları

Sinüzit, burun tıkanıklığı ve astım gibi hastalıkları tedavi edici bileşenler içerir. Kilo vermeye yardımcı olan baharatlardan biridir. Ayrıca kanser, karaciğer ve kalp hastalıklarını da iyileştirmeye yardım eder.

Karabiberin Zayıflamaya Etkisi

Karabiber tüketildiğinde mide asisi olan hidroklorik asit (HCl) sentezini arttırır, böylece yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır.

Kabızlığı, ishali ve kolik hastalığının önlenmesi için sindirim sisteminin sağlıklı bir şekilde çalışması önemlidir. Bağırsaklarda gaz oluşumunun önlenmesine yardımcı olur ve gün içindeki yemeklere eklendiğinde  idrara çıkmayı ve terlemeyi teşvik ederek toksin atılımına yardımcı olur. Terleme, vücuttaki fazla suyun toksinlerle birlikte vücuttan atılmasını sağlar ve ciltte bulunan gözeneklerde biriken zararlı maddeleri temizler.

Düzenli çalışan sindirim sistemi, gastrointestinal hastalıkları önlemekle beraber genel vücut sağlığını korur bunun yanı sıra kilo vermeye yardımcı olur. Sindirim sistemi içerisinde vücudun üst kısmına doğru hareket eden gaz, üst göğüs boşluğunu ve kalp, akciğer gibi hayati organları zorlayabilme ihtimali için tehlikeli olabilmektedir. Karabiber, karbonhidrat yapısı sayesinde, bu gazı vücudun dışına atılması için sağlıklı bir şekilde aşağı yönde hareket ettirir.