Son zamanlarda haberlerde sıkça mikroplastik adındaki bir maddeyi duymaya başladık. Bazı gıdaların içinde bulunduğuna dair haberlerdi bunlar. Peki mikroplastik nedir ve neden gıdaların içinde olmaması gerektiği halde bulunuyor?
Mikroplastikler, beş milimetreden daha küçük küçük plastik parçalardır. Yani aslında tuz veya şeker boyutuna kadar küçülmüş bildiğimiz plastik parçacıkları bunlar ve her yerdeler. Plastiklerin yaygın olarak kullanılmaya başladığından beri hayatımızın her alanına girdi. Kullandığımız tüm eşyaların hammaddesi plastik olabilmektedir.
Suda yaşayan canlılar ve kuşlar besin tüketim alışkanlıkları nedeniyle mikroplastikleri vücutlarına almak için en riskli canlılardır. Plastik kirliliği özellikle denizleri ve okyanuslarda çok ciddi bir problem haline gelmiştir. Arıtma tesislerinde çok küçük olduğu için ayrıştırılamayan mikroplastikler, denize ya da başka sulara kolayca karışabilmektedir. Akdeniz’de oldukça fazla olan bu plastik kirliliği denizden elde edilen besin ürünlerini de tehdit haline getirmiştir. Özellikle tuzların içinde görülmesinin en büyük sebebi bu durumdur. Deniz kirliliği nedeniyle ilk olarak tuzlarda yapılan mikroplastik araştırmasında, başka yerlerden elde edilen tuzlar da incelenmiştir. Sadece denizden elde edilen tuzda değil göllerden elde edilen tuzlarda ve kaya tuzunda da mikroplastiklere rastlanmış durumda. İşlenme aşamasında ortamdan, çalışanlardan ya da paketlenme esnasında tuza ya da diğer besinlere mikroplastik bulaşması mümkün. Yani hayatımızın her alanında kullandığımız bu plastikler yine hayatımızın her alanında kirliliğe neden olmaktadır. Çevreyi bu denli kirleten insanlar en sonunda yine en büyük zararı kendileri görmektedir.
“Mikroplastiklerden Uzak Yaşamak İçin 9 Tavsiye” yazımıza linke tıklayarak okuyabilirsiniz okuyabilirsiniz.