Kafein; Trimetilksantin olarak da bilinen bir alkaloid bileşenidir. Bitkilerde doğal olarak bulunabildiği gibi enerji içecekleri gibi çeşitli gıdalara eklenmek için sentetik olarak da üretilmektedir. Kafein; başlıca kahve, çay yaprakları, kakao çekirdeği gibi çeşitli bitkilerde bulunmakta ve merkezi sinir sistemininin güçlü uyarıcılarından birisi olarak karşımıza çıkmaktadır. Çeşitli hastalıklar üzerinde farklı etkileri bulunduğu bilinmektedir. Bu yazımızda sağlık üzerine etkileri hala araştırılmakta olan kafeinin kalp sağlığı ile ilişkisini inceleyeceğiz.

Kafein bileşeninin kimyasal gösterimi

KAFEİN VE KARDİYOVASKÜLER HASTALIKLAR

Kalp sağlığı denildiğinde kardiyovasküler hastalıklar akla gelmektedir. Kardiyovasküler hastalıklar; kalp krizi, kalp yetmezliği, felç ve kalp kapakçığı problemlerini içermektedir. Yapılan araştırmalarda kafeinin vücutta çeşitli etkilere neden olduğu saptanmıştır. Belirli bir miktara kadar vücuda alınan kafeinin kardiyovasküler hastalıklar üzerinde koruyucu etki oluşturduğu bilinmektedir. Buna karşın belli bir miktarın üstünde tüketilen kafeinin kardiyovasküler hastalık risklerini arttırdığı gözlenmektedir. Bu nedenle kafeinin kalp sağlığı ile ilişkisindeki kilit nokta tüketilen miktar diyebiliriz.

NE KADAR KAFEİN TÜKETMELİYİZ?

Sağlıklı yetişkinlerde günlük 400 mg’ı geçmeyen kafein tüketiminin kardiyovasküler hastalık riski, kemik sağlığı ve kalsiyum dengesi üzerinde olumsuz bir etki oluşturmadığı bulunmuştur. Bazı çalışmalar ise bu miktarı aşmayan tüketimin kalp yetmezliği riskini azaltıcı etki oluşturduğunu göstermektedir. 400 mg kafein yaklaşık olarak 2-3 bardak çay veya kahveye denk gelmektedir. Bu nedenle günlük olarak bu ölçüyü aşmayan çay-kahve tüketiminin güvenli olduğu söylenebilir.

Tüketilen kafeinin miktar dışında, kafeinin hangi kaynaktan alındığı da önemlidir. Kafein alımında enerji içecekleri tüketiminden kaçınmak ve günlük alımı çay veya kahveden karşılamak en doğru tercih olacaktır.

Kafein kaynağı kahve çekirdekleri

İÇECEKLERDEKİ KAFEİN MİKTARLARI

Bilinçli tüketim için bazı içeceklerdeki kafein miktarlarına birlikte göz atalım.

  • 1 bardak sıcak çikolata (250 ml) = 10 mg
  • Kutu kola (470 ml) = 32 mg
  • Küçük boy latte (236 ml) = 75 mg
  • Büyük boy latte (473 ml) = 150 mg
  • Buzlu kahve (500 ml) = 99 mg
  • Espresso shot (25 ml) = 106 mg kafein içermektedir.

Besinlerin önerilen miktarlarda tüketilmesi sağlık açısından olumlu sonuçlar doğururken üst miktarlarda tüketilmesi toksik etkilere yol açabilmektedir. Bu nedenle kahve veya çay tüketimi de önerilen ölçülerde tüketilerek kalp sağlığı desteklenmelidir.

Kaynaklar; 1,2,3