Nisan 2021’de PREDICT ekibi tarafından hazırlanan ‘Bazılarımız Neden Sürekli Aç? adlı araştırma Nature Metabolism’de yayınlandı. Ekipte King’s College London ve Harvard Medical School araştırmacıları yer alıyor. Çalışmada kalori kısıtlı diyetlere rağmen kilo vermede zorlanan ve kendilerini sürekli aç hisseden bireylerin metabolizması incelendi.

ARAŞTIRMA NASIL YÜRÜTÜLDÜ?

Çalışma kapsamında 2 hafta boyunca 1070 kişiye aynı kalori miktarına sahip fakat karbonhidrat, yağ ve lif içerikleri farklı muffinlerden oluşan standart kahvaltı sunuldu. Diğer öğünlerde ise katılımcılar serbest bırakıldı. Öğünlerden sonra araştırma ekibi tarafından  katılımcıların kan şekeri seviyesi değişimleri incelendi. Çalışma boyunca katılımcıların kan glikoz seviyeleri sürekli glikoz monitörleri ile kaydedildi. Giyilebilir cihaz teknolojisi sayesinde ise günlük aktivite düzeyi ve uyku süreleri de takip edildi. Telefon uygulaması yardımı ile katılımcıların gün içinde tükettikleri besinler ve açlık seviyeleri de izlendi. Aynı öğünü tüketen katılımcılar arasında yapılan karşılaştırmalarda bireylerin kan şekeri yanıtlarında büyük farklılıklar olduğu ortaya çıktı.

Kan Glikoz Seviyesi Ölçümü

SONUÇLAR NASIL DEĞERLENDİRİLDİ?

Daha önce bu alanda yapılan çalışmalarda kan şekeri seviyesinin öğünden sonraki ilk 2 saat içinde yükselip tekrar düştüğü kaydedilmişti. Bu durum kan şekeri zirvesi olarak tanımlanmıştı. PREDICT ekibi ise sonuçları incelendiğinde katılımcıların bazılarında kan şekeri zirvesinden yaklaşık 2-4 saat sonra kayda değer oranda ani kan şekeri düşüşü gözlendiğini kaydetti. Bu düşüşün görüldüğü bireylerde açlık durumunun %9 arttığı ve diğer katılımcılara göre bir sonraki öğünü 30 dakika daha erken tükettiklerini tespit ettiler. Aynı zamanda bu kişilerin kahvaltı sonrasındaki 3-4 saat içinde 75 kalori daha fazla, gün içinde de 312 kalori daha fazla tükettikleri belirlendi. Bu durumun 1 sene içinde yaklaşık 9 kilogram ağırlık kazanımına yol açabileceği hesaplandı. Araştırma ekibi değerlendirme sonucunda kan şekeri seviyesi düşüşünün açlık durumunu ve beraberinde fazla kalori alımını belirlemede etkili olduğu sonucuna vardı.

Araştırma ekibi lideri Profesör Ana Valdes; bu çalışma sonucunda öğün sonrası yaşanan hipogliseminin açlık ve iştah üzerine etkisinin aydınlatıldığını, günlük fazla alınan kalorinin uzun vadede kilo alımı ve sağlık üzerine büyük etkisi olabileceğini bildirdi. Bu sayede kilo verme mücadelesi veren birçok insanın kilo kontrolüne yardımcı olabileceklerini de ekledi. 

PEKİ NE YAPMALIYIZ?

Araştırma sonucunda görüldüğü gibi öğünlerden birkaç saat sonra kan şekeri seviyesinde büyük düşüşler oluşan bireylerde açlık hissi daha fazla görülmektedir. Bu durum da gün içinde daha fazla kalori alımına teşvik etmekte. Kilo kontrolünde tüketilen besin aynı olsa bile metabolizma yanıtının her insanda aynı olmayacağı göz önünde bulundurulmalıdır. Özellikle kilo verme sürecinde olan kişilerin günlük alınması gereken enerjiden fazla enerji alımının uzun vadede olumsuz sonuçlar doğuracağı unutulmamalıdır.

KAYNAK