Okula adaptasyon problemi yaşayan öğrencilere veya çocuğu okula yeni başlayacaklara yönelik olarak Eğitim ve Öğrenci Koçu Elgiz Henden, şu tavsiyelerde bulunuyor: Çocukları okul hakkında bilgilendirmek ve onlara karşılaşacakları durum hakkında bilgi vermek, belki öncesinde okula götürmek, içine gireceği ortamı ona göstermek çocuğun endişelerini giderebilir. Aileler ise burada çocuklarını bu değişim dönemine hazırlarken hem kendilerine hem çocuklarına güvenmeliler. Çocukların günlük rutini değiştiği için başlangıçta zorlanabilirler. Ancak  sonrasında buna uyum sağlarlar. Uyum sürecini kolaylaştıracak unsurlardan biri de çocuğun alışkanlıklarını devam ettirmesidir. Örneğin ‘Sen artık okula gidiyorsun, oyun oynamayı bırak  demek’  çocuğu  kaygılandıracaktır. Öğrenme ve gelişim oyunla daha hızlı ve kalıcı olduğu için çocuğun oyun rutinine devam etmesi, okula uyumu daha da kolaylaştıracaktır.

Annelerin adaptasyonu

Çocukların okula başlaması çalışan ebeveynden çok çalışmayan ebeveyn için zor bir durum olduğunu söyleyen Henden, çocuklar okula başlayınca evde çocuklarıyla zaman geçiren annelerin kendilerini boşlukta hissedebildiğini belirtiyor. Henden, bu nedenle çalışmayan annelerin de okul sürecine uyumda öğretmenle ve çocukla nasıl ilişki kuracakları konusunda kendilerini hazırlamaları gerektiğini kaydediyor.

Çalışan annelerin ise farklı kaygılar taşıdığını ifade eden Henden, şunları belirtiyor:  “Çalışan annelerin önemli konularından biri çocuklarına yeterince zaman ayıramamak ve ayıramadıkları için de kendilerini suçlu  hissetmek. Çocuğu okula yeni başlayacak çalışan anneler için yeni bir kaygı beraberinde geliyor: “Derslerine yardım etmek gerekiyor mu? Ya yardım edemezsem? Zaten yeterince zaman ayıramıyordum, şimdi daha da büyük bir sorun haline gelecek’ şeklindeki endişeleri, aslında çocuktan çok bakış açılarında. Çalışan anneler çocuklarına okul konusunda destek olmak istiyorsa, öncelikle öğretmenle işbirliği yapmalılar. Öğretmeni artık  okulda onu anne babadan daha fazla görecek ve gözlemleyecek. Bu işbirliği ayda bir telefon, mail ya da okul  ziyareti şeklinde olabilir. Görüşme sıklığını öğretmenle birlikte ihtiyaçları doğrultusunda belirleyebilirler. Bu bilgilendirme ve paylaşım görüşmeleri sonrasında evde kendilerine düşen görevleri yerine getirdiklerinde, okul ve ev uyum içinde devam edecektir.”