Basında yer alan haberlerle gündeme gelen norovirüs, gıdalar yoluyla insanlara bulaşan ve hastalığa neden olan bir virüs çeşididir. Caliciviridae  ailesinde yer alır ve tek iplikçikli RNA’ya sahiptir. Gıdalar aracılığıyla ve temas yoluyla insanlara bulaşarak gastroenterite neden olur. Bulaştığı yerde uzun süre canlı kalması nedeniyle özellikle ev, okul, iş yerleri ve hastaneler gibi kapalı alanlarda insanlara bulaşma ihtimali çok yüksektir.

Gastroenterit Nedir?

Karın ağrısı, baş ağrısı, yüksek ateş, ishal ve kusma belirtileriyle kendini gösteren gastroenterit, bağırsak enfeksiyonu anlamına gelmektedir. Gastroenterite neden olan mikroorganizmalardan biri de norovirüstür.

Midesi bulanan kadın
Gastroenterit belirtilerinden biri de mide bulantısıdır.

Norovirüs Nasıl Bulaşır?

Gıda kaynaklı bir virüslerden biridir ve gıdalara, sebze ve meyvelerin hasat öncesinde kullanılan kaynak sularından; işlenme sırasında; toplanma, paketlenme ve taşınma sırasında bulaşabilmektedir. Norovirüs bulaşmış ortamlarda temas yoluyla, gıda kaynaklı bulaşmada hem temas hem de tüketim yoluyla insanlara bulaşmaktadır. Dayanıklı bir mikroorganizma olması ve kişiden kişiye bulaşma riski yüksek olduğu için salgına neden olabilmektedir.

Mikroplu su görseli
Norovirüs, kirli su kaynaklarından da bulaşabilmektedir.

Norovirüs Enfeksiyonu Belirtileri Nelerdir?

Norovirüslerden kaynaklanan gastroenterit belirtileri; karın ağrısı ve kramplar, mide bulantısı, kusma ve ishaldir. Bulaştıktan sonra 24-48 saat aralığında belirti gösterir. Bazı durumlarda 12 saat içerisinde de belirtiler ortaya çıkabilmektedir. Çocuk ve yaşlılarda bu süre 60 saate kadar uzayabilmektedir. Kusma ve ishal nedeniyle de vücutta aşırı su kaybı görülebilmektedir. Bu belirtiler görüldüğünde hemen bir sağlık kuruluşuna başvurulmalıdır. 

Norovirüs Enfeksiyonunda Kimler Risk Altında?

Özellik kapalı ortamlarda uzun süre bulunan kişiler ile kişisel hijyene özen göstermeyenler, ev dışı besin tüketimi olan kişiler ile norovirüs bulaşmış suyla temas etme ihtimali olan kişiler risk altındadır. Çocuklar, yaşlılar ve hamileler riskli gruplar arasındadır ve bulaşma olduğu takdirde tıbbi müdahale gereklidir. Her türlü gıda norovirüs açısından riskli olabilmektedir, ancak özellikle istiridye, midye, meyve ve sebzelerde risk daha yüksektir.

Yıkanan marul
Sebze ve meyveler norovirüs açısından risk içeren gıdalardandır.

 Norovirüse Karşı Alınacak Tedbirler?

Bütün gıdalar risk altında olduğu için temizliğine güvendiğiniz yerlerden alışveriş yapmalı, saklama ve pişirme konularında dikkatli olmalısınız. Gıdalar uygun koşullarda taşınmalı ve saklanmalı, yeterli düzeyde pişirilmelidir. Bu konuyla ilgili daha fazla bilgi edinmek için “Besin Hazırlama ve Pişirme Teknikleri” yazısına göz atabilirsiniz.