Her geçen gün üzerinde daha fazla araştırma yapılan D vitaminini birçok özelliği bakımından diğer bütün vitaminlerden farklıdır. Özellikle ve de öncelikle vücuda alınma mekanizmasıyla diğer vitaminlerden ayrılır. Bütün vitaminleri besinler yoluyla vücudumuza kazandırırken D vitaminini besinlerden alabilme oranımız çok düşüktür. Güneş ışınlarının cilt altında bulunan D vitamini ön maddesini aktif hale getirmesiyle D vitamini vücudumuzda kullanılabilir hale gelir. Bu nedenle D vitamini “güneş vitamini” olarak da bilinir. D vitamini hakkında bilmeniz gereken spesifik noktaları sizin için sıraladık. Birtakım faktörler kişinin D vitamini üretme seviyesini etkiler. İşte bu faktörler:
1. Yaşadığınız Yer

Güneşin geliş açısı bakımından Ekvator ve çevresinde yaşayanlar D vitamininden yararlanma şansları daha fazladır. Yaşadığınız yer Ekvator’a ne kadar uzaksa D vitaminini vücudunuza kazandırma ihtimaliniz de o kadar azalır. Türkiye açısından düşündüğümüzde Akdeniz bölgesinde yaşayanlar D vitamini açısından en şanslı kesimdir.
2. Hava Kalitesi

Petrol, kömür gibi fosil yakıtların, tahta ve ağaçların yanmasıyla ortaya çıkan karbon partiküllerinin ve havayı kirleten diğer maddeler güneş ışınlarını emerek bize ulaşmasını engeller. Bu da D vitamini üretilmesini engeller.
3. Güneş kremi kullanımı

Güneş kremleri cildimizi güneşin zararlı ışınlarından korurken D vitamini üretmemizi sağlayan ışınların da cildimize ulaşmasını engellemiş olur. Bu nedenle güneşten D vitamini alabilmemiz için en azından 15 dakika kadar güneş kremi sürmeden güneş ışınlarının cildimize temas etmesini sağlamalıyız.
4. Ten Rengi

Melanin deride bulunan, ten rengini koyulaştıran bir pigmenttir. Deride, D vitamini üretimini başlatan madde ile rekabet halindedir. Bu nedenle aynı gün ışığına aynı sürede maruz kalan koyu ten rengine sahip insanların D vitamini alım düzeyi açık tenlilere göre daha düşük düzeydedir.
5. Kilo

D vitamini yağda çözünen bir vitamindir ve vücudumuzda da yağ dokusu içerisinde depolanır. Vücut yağ oranı arttıkça daha çok D vitamini depolanır. Bu iyi bir durummuş gibi görünse de aslında D vitamini yağ dokumuza hapsolmuş sayılır. Çünkü depodaki D vitamini sadece ihtiyaç halinde yani acil durumlarda kullanılır. Aynı zamanda düşük D vitamini düzeyine sahip kişilerin kilo almaya daha yatkın oldukları da yapılan çalışmalarla gösterilmiştir.
6. Yaş

D vitamini üretim seviyeleri incelendiğinde gençlerin yaşlılara göre daha fazla D vitamini üretebildiği gözlenmiştir. İnsanlar yaşlandıkça deride D vitamini üretimi de azalmaktadır.