Uzun zamandır beklediğiniz bebeğiniz sonunda geldi. Şimdi onu besleme vakti! Her memeli canlıda olduğu gibi insanların da yavrularını belli bir dönem taşıdıktan sonra yine belli bir dönem emzirmesi gerekmektedir. İnsanda yavruyu taşıma dönemi genelde 9 aydır ve bebek en az 6 ay sadece anne sütü ile beslenmelidir. 6. aydan sonra ise ek gıdalara geçilmeli, emzirme 2 yaşına kadar devam etmelidir. Bebek doğduktan sonra 1 saat içinde mutlaka emzirilmelidir ve su dahil başka hiçbir şey verilmemelidir. Anne, bütün endişelerinden kurtulmalı sadece bebeğini beslemeye odaklanmalıdır. Anne sütü, annenin psikolojik durumuna göre azalabilir ya da artabilir. Anneler, sütüm gelmiyor, bebeğime yetmiyor endişelerine kapılmamalıdır. Bu durumda anne kadar babaya ve aile büyüklerine de iş düşüyor. Anneyi endişeye sevk etmek yerine onu rahatlatıcı sözler söylemeli ve onu desteklemelidirler. Anne, stresten uzak durmalı ve annelik duygusunu doya doya yaşamalıdır. Emzirme döneminde süt verimini artıracak 2. önemli nokta ise su içmektir. Anne sütünün yaklaşık %80’i sudur. Süt verirken hem sütteki suyu hem de kendi vücudunuzun su ihtiyacını karşılamanız gerekir. Yani bu dönemde yaklaşık 3 ila 5 litre su içmeniz gerekir.

Emzirme döneminde kesinlikle zayıflama diyeti yapılmamalıdır. Sağlıklı ve dengeli beslenilmeli, kilo vermek için acele edilmemelidir. Unutmayın ki emzirmenin devamlılığı için sağlıklı besinlerle yeterli ve dengeli beslenmek çok önemlidir. Bebeğinizi emzirmeye devam ettikçe doğum öncesi kilonuza ulaşmanız kolaylaşacaktır. Bunun aksine süt veriyorum diye sürekli şekerli, beyaz un içeren, yağlı gıdalardan bol bol yemeniz de yanlıştır. Kalsiyumdan zengin olan süt, ayran, yoğurt, peynir ve kefir gibi besinler her gün tüketilmelidir.

Her gün 1 adet yumurta ve gün içinde et, tavuk ya da balık yenilmesi kaliteli protein alımını artırır.

Emzirme Döneminde Beslenme Önerileri

  • Vitamin ve mineral yönünden zengin, bol miktarda lif içeren, hastalıklardan koruyan taze meyve ve sebzeler en az 5 porsiyon kadar tüketilmelidir. Bununla birlikte kuru meyve ve kuru yemişler de miktarına dikkat edilerek tüketilmelidir. Tatlı ihtiyacı da meyvelerden ya da sütlü tatlılardan karşılanabilir.
  • Sebze ve meyveler yenmeden ya da pişirilmeden önce iyice yıkanmalıdır. Sebzelerin, makarna ve eriştenin haşlama suları dökülmemelidir.
  • Kuru fasulye, nohut ve barbunya gibi kuru baklagiller iyice yıkandıktan sonra ıslatılmalı, ıslatma suyu dökülmeli ancak haşlama suyu dökülmemelidir.
  • Yiyecekler hazırlanırken ellerin temiz olduğundan emin olunmalıdır. Eller sık sık sabunla yıkanmalıdır.
  • Salam, sosis, sucuk gibi işlenmiş etler ve katkı maddesi içeren paketli gıdalardan mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.
  • Sigara ve alkol kesinlikle kullanılmamalıdır.
  • Doktora danışılmadan ilaç kullanılmamalıdır.
  • Unutulmamalıdır ki emzirdikçe sütünüz artar sütünüz arttıkça bebeğiniz daha çok emer. Bebeğinizin gelişimi de buna paralel ilerler.