Masa başı çalışanlar, çalışma ortamlarında uzun saatler geçirmelerinden ötürü, beraberinde bazı sağlık sorunları da yaşarlar. Bu sorunlarla baş etmek veya sorunları tamamen çözmek için dikkat edilmesi gereken bazı temel noktalar vardır. Bu yazımızda sizlerle bu temel noktalardan hayatınıza kolaylıkla adapte edebileceğiniz 5 tanesini derledik.

1.Sabah kahvaltı yapmadan evden çıkmayın.

Günün en önemli öğünü kahvaltı

Sabah uykunuzdan fedakarlık etmek istemeyip, “Aman iş yerinde bir şeyler atıştırırım.” dediğinizi duyar gibiyim, fakat kahvaltı günün en önemli öğünüdür. Güne kahvaltı ile başlamak işe odaklanma ve konsantrasyonu arttırmaktadır.  “Kahvaltı yapınca öğlene doğru çok acıkıyorum.” diyorsanız da kahvaltıda yaptığınız seçimleri gözden geçirmeniz gerekmektedir. Sabah sadece karbonhidrat içeren bir besin tüketirseniz yanına protein eklenmediği için öğlene doğru kan şekeri düşebilir ve bu da aşırı derecede yeme isteği doğurur. Sabah kahvaltısı protein, yağ ve karbonhidrat açısından dengeli dağılım göstermelidir.

2.Ara öğünlerle açlık hissinizi frenleyin.

Mutlaka ara öğün tüketin

Ara öğünler kan şekerindeki ani dalgalanmaları önleyerek çabuk acıkmayı ve ana öğünde porsiyon kontrolünü kaybetmenizi engelleyen diyetin önemli bir unsurudur. “Ara öğüne hiç vaktim yok.” diyenlerdenseniz ve yerinizden bile kalkamıyorsanız çekmecenizde taze veya kuru meyve, fındık, ceviz gibi kuru yemişler, diyet bisküvi, galeta türü pratik yiyecekleri bulundurup, yanında bitki çayı, süt, ayran, kefir tüketebilirsiniz.

3.Yemek yemek için zaman ayırın.

Yemek saatlerinizi kaçırmayın

Ofis çalışanlarının yaptığı en büyük hatalardan biri çalışırken bir şeyler yemektir. İster ana ister ara öğün olsun yemek için zaman ayırıp, neyi ne kadar yediğinizi fark ederek yemeniz yemekten tam tatmin sağlar. Masanızdan kalkıp iş arkadaşlarınızla sosyalleşebileceğiniz ve sizi ofiste bekleyen işleri kafanıza takmadan tadına vararak yiyeceğiniz güzel bir yemek için kendinize zaman ayırın.

4.Susuz kalmayın.

Su içmeyi unutmayın

Gün içinde yeterli sıvı almadığınızda halsizlik, yorgunluk, baş ağrısı, konsantrasyon güçlüğü gibi sorunlarla karşılaşabilirsiniz. Su veya maden suyu sıvı ihtiyacınızı karşılamak için iyi seçimlerdir. Su içmeyi unutuyorsanız hatırlatıcı alarmlar veya bunun için oluşturulmuş mobil uygulamalardan yararlanabilirsiniz. Su tüketiminizi arttırmak için su bardağınızı sağ tarafınızda çok uzak olmayan bir noktaya koyduğunuzda gün içinde su tüketiminizin arttığını siz de fark edeceksiniz!

5.Daha hareketli olun.

Fiziksel aktivitenizi artırmaya çalışın

Utah Üniversitesinde yapılan bir araştırmaya göre her saat sadece 2 dakikalık düşük yoğunluklu egzersiz yapanların erken ölüm riski %33 oranında azalmaktadır. Masanızdan her saat başı kalkıp 2 dakika yürüyerek veya orta yoğunlukta aktiviteler gerçekleştirerek günde 16 saat uyanık kalıp her saat başı 2 dakikanızı ayırdığınızı düşünerek haftada ortalama 150-160 dakika fiziksel olarak aktif olup Sağlık Bakanlığı’nca önerilen haftada en az 150 dakika fiziksel aktivite yapılması tavsiyesine de uymuş olacaksınız.

Ofiste uygulayabileceğiniz egzersizler:

Kollar için;

  • Su şişenizi elinize alın.
  • Dik oturun ve kollarınızı öne doğru uzatın.
  • Sağ elinizle su şişesini kavrayın ve kollarınızı kırmadan omzunuzdan yukarı kaldırın.
  • 15 kez tekrarladıktan sonra diğer kola geçin.

Göğüs için;

  • Su şişenizi elinize alın.
  • Şişeyi bir elinizle göğüs hizasında tutun.
  • Hızlı bir şekilde kolunuzu sağa açıp ortaya geri getirin.
  • Aynı hareketi diğer tarafa doğru yapın.
  • 10 kez tekrarladıktan sonra diğer kola geçin.

KAYNAK

KAYNAK-2