İki ana öğünün arasında olan ana öğün kadar çeşitli ve miktar olarak fazla olmayan öğünlere “ara öğünler” demekteyiz. Zayıflama diyetlerinin kilit noktası olmakla birlikte sağlıklı beslenme adına vücudumuza sunduğumuz değerli anlardır “aralar”. İki ana öğünün tam ortasına denk getirebilirsek ne âlâ. Her konuda olduğu gibi ara öğün zamanlarında da kişisel farklılıklar mevcuttur. Ara öğün zamanlarınızı belirlemek için kalkış saati, kahvaltı ve diğer öğünlerinizin saati önemli noktalardır.

Gün içinde, eğer ara öğünler yapmıyorsanız, karnınızın hafif acıktığı, canınızın tatlı çektiği anlar olmuştur. Bunun nedeni kan şekerinizin düşmesidir. Vücudunuzun kan şekerinizi yükseltmeniz için gönderdiği mesajlardır bunlar. Siz bu mesajı almazsanız, vücudunuz kendi depolarını kullanarak kan şekerinizi yükseltme için elinden geleni yapacaktır. Ve yapmıştır da; bir şey yemediğiniz halde bu açlık hissi bir süre sonra kendiliğinden geçer. Bu işlemi bir enerji kaybı ya da yağ yakma işlemi olarak görmemelisiniz.

Neden Ara Öğün Tüketmeliyiz?

Vücudunuz her koşula uyum sağlar ve kendini korumak için her şeyi yapar, siz onu bu kadar düşünmediğiniz halde. Baktı ki siz arada bir şeyler yemiyorsunuz, o kendi kendine halletmek zorunda kalıyor durumu, hemen bir sonraki öğünde aldığı enerjiyi depoluyor. Hem de yağ olarak! Buna ek olarak bazal metabolizma dediğimiz, vücudun dinlenme durumunda, kendi kendine harcadığı enerjiyi yani organların, sistemin çalışması için gereken enerjiyi düşürüyor. Yani daha az enerji harcayarak daha çok depoluyorsunuz! Ayrıca ara öğün yaptığınızda doğal olarak bir sonraki öğünde o kadar da aç olmadığınız için daha az yiyorsunuz.

Ara öğün olarak çok fazla enerji içermeyen ve kan şekerini hızlı bir şekilde yükseltmeyen besinleri tercih etmeliyiz. Meyve, kuru meyve, kuru yemiş, süt, ayran, yoğurt…

Her ne kadar istesek ve tavsiye etmesek de hazır ve paketli gıdalardan uzak kalamıyoruz. Ofiste otururken ara öğün vakti gidip dalından koparacağımız bir elma ağacımız olmadığı için kurutulmuş ve paketlenmiş elma bizim kurtarıcımız olabiliyor.
En azından evden çıkarken yanımıza aldığımız taze bir elmayı ideal bir ara öğün olarak görebiliriz yanına da beş on tane fındık alırsak ideal bir ara öğün hazırlamış oluruz.

Özellikle öğle ve akşam öğünlerinin arası mesai, trafik, pişirme, hazırlama derken 7-8 saate çıkabiliyor. Bu nedenle öğle ve akşam öğünleri arasında 2 ara öğün yapılması daha faydalı olabilir. Ara öğünlerde önemli olan miktarı fazla kaçırmamak.

→ Açlığınızı Giderecek 8 Sağlıklı Atıştırmalık

ara öğünler
Ara öğünler kan şekeri seviyenizi dengeleyerek açlık hissinin oluşmasını önler.

Hazırlayabileceğiniz Ara Öğünler

BesinlerKalori
1 su bardağı kadar süt ya da yoğurt ya da kefir114
1 meyve (avuç içi büyüklüğünde, taneli meyvelerde de avuç içi kadar)
+
kuru yemiş (15 fındık ya da 15 badem ya da 3 adet ceviz içi)
105
1 çay bardağı kadar beyaz ya da sarı leblebi70
2 büyük su bardağı yağsız patlamış mısır70
2-3 adet kuru kayısı
+
kuru yemiş (10 fındık ya da 10 badem ya da 2 adet ceviz içi)
60


Unutmayın! Gece öğünü de bir ara öğündür. Yatmadan 2 saat önce yapılması gerekir. Gece ara öğünü olarak süt ya da yoğurt tercih edebilirsiniz.