Vücudumuzda ne kadar su var?

Canlılığımızın devamlılığını sağlamak için oksijen ile birlikte en önemli öğelerden biridir su içmek. İnsanlar yemek yemeden haftalarca canlılığını sürdürmesine karşın su içmeden ancak birkaç gün yaşayabilir. Dünyanın 2/3’si, vücudumuzun bulunduğumuz yaşa ve cinsiyete göre %42 ila %71 arasında, ortalama olarak %60’ı sudan oluşur. Vücuttaki suyun dağılımı ise %60 hücre içi, %40 hücre dışı sıvı olarak ayrılır. Bütün metabolik aktivitelerimiz suyun varlığıyla gerçekleşir. Vücudumuzdaki suyun yalnızca %10’unu kaybettiğimizde hayati tehlike başlamış olur, %20’si kaybedildiğinde ise bu durum ölümle sonuçlanır.

Vücudumuzda suyun görevleri nelerdir?

Yediğimiz yiyeceklerin sindirilmesi, emilmesi ve hücrelere taşınması ile başlayan yolculuğuna hücrelerimizde gerçekleşen metabolik olayların sonucunda ortaya çıkan atıkların karaciğer ve böbreklere taşıyarak vücut dışına çıkarılmasını sağlar. Vücut sıcaklığının dengelenmesi, hormonların, minerallerin ve elektrolitlerin taşınması da kanımızda en yüksek oranda bulunan suyun varlığında gerçekleşir.

Günlük su ihtiyacımız ne kadar?

Vücut ağırlığımızı 30’la çarpıp, 1000’e böldüğümüzde (Örn: 70 kg x 30 = 2100/1000 = 2.1 L) ihtiyacımız olan minimum su miktarını bulmuş oluruz. Su ihtiyacımızı saptamanın bir diğer yolu da aldığımız kalori miktarına göre içmemiz gereken miktarı hesaplamaktır. Aldığımız her bir kalori için 1 mililitre olacak şekilde su tüketmemiz de gün içindeki minimum su ihtiyacımızı karşılamanın bir diğer yoludur. Örneğin; günlük enerji ihtiyacı 2000 kalori olan bir insanın günde en az 2 litre su tüketmesi gerekmektedir.

Su ihtiyacımızı nasıl karşılamalıyız?

Vücudumuzdaki suyu deri, akciğerler, böbrekler ve bağırsaklar yoluyla kaybederiz. Kaybettiğimiz suyu yerine koyabilmek için de vücudun birden çok yöntemi vardır. İnsan vücudu su ihtiyacını metabolizma, besinler ve içecekler olmak üzere 3 yolla karşılar.

Metabolik su: Besin öğeleri olarak adlandırdığımız karbınhidratlar, yağlar ve proteinlerin metabolizmaları sonucunda su ortaya çıkar. Metabolik su miktarı günlük beslenme şekline göre değişim gösterir. Ortalama olarak 1 gram karbonhidrattan 0,6 gram, 1 gram yağdan 1 gram, 1 gram proteinde ise 0,4 gram su oluşuğu hesaplanmıştır. %60’ı karbonhidratlardan, %30’u yağlardan ve %10’u proteinlerden gelen 2000 kalorilik enerji sağlayan bir diyette sadece besinlerin metabolizmalarından vücuda 267 gram su kazandırılmış olur.

Besinlerden gelen su: Her besinin içerdiği su miktarı farklıdır. Su içeriği yüksek besinlerin tüketilmesi de vücudun su kaynaklarından biri haline gelir. Sebze ve meyvelerin ortalama %90’ı su içerir. Günlük beslenmenizde taze sebze ve meylerin çok tüketilmesi de su ihtiyacının kaşılanmasına destek olur.

İçeceklerden gelen su: Vücudun en önemli su kaynağı içtiğimiz sudur. Çay, kahve, bitki çayları, asitli ve şekerli diğer içecekler susuzluk hissimizi gideriyor gibi görünse de su ihtiyacımızı karşılamazlar. Kendi içlerinde yoğun bir yapıda oldukları içinler bu tür içecekle aldığımız sıvı sadece içindeki maddelerin atılmasını sağlar. Hatta bazı içecekler vücuda su kazandırmadığı gibi su kaybına da neden olurlar. Bu nedenle su ihtiyacımızı diğer içeceklerle değil su ile karşılamaya çalışmalıyız.

Unutmayın! Susama hissi susuzluğun son aşamasıdır. Yani susuzluk hissettiğiniz anda vücudunuz halihazırda %1 oranında sıvı kaybetmiştir. Bu nedenle su içmek için susamayı beklememeliyiz.