Vücudunuzda yağ miktarının normalden fazla depolanmasıyla oluşan fazla kilolarınızdan kurtulmayı hedeflediğinizde bu doğrultuda bir çaba içine girersiniz. Bu çabalar sonuç vermediğinde ya da verilen kilolar korunamayıp tekrar alındığında motivasyon kaybına neden olabilmektedir. Kilo vermede başarısızlığın nedenleri tespit edip bu problemler çözülürse kilo vermede daha başarılı bir yol izlenecektir. Bu doğrultuda hem metabolizmanızı bozmadan ilerlersiniz hem de motivasyon kaybınız olmaz.
1. Enerji alımının günlük ihtiyacın üzerine çıkması
Kilo vermek için günlük almanız gereken enerji miktarının bilerek ya da bilmeyerek üzerine çıkabilirsiniz. Bu durumun önüne geçmek için bir beslenme günlüğü tutabilirsiniz. Yediğiniz her şeyi içine eklenen şeylerle birlikte günlük olarak tuttuğunuzda değerlendirilmesi ve hatalara neden olan noktalar daha kolay tespit edilebilecektir.
2. Enerji alımının günlük ihtiyacın çok altında olması
Almanız gereken enerjinin çok daha altında besin tüketmeniz metabolizma hızınızı yavaşlatacağı için bu durum da kilo verememenize ya da verdikten sonra geri almanıza neden olacaktır.
3. Hareketsizlik
Fiziksel aktivitenizi egzersiz yaparak artıracağınız gibi günlük hayatınızda daha fazla hareket ederek artırabilirsiniz. Hareketsizlik de az yemek gibi metabolizma hızınızı yavaşlatacaktır.
4. Beslenme örüntüsünün yanlış oluşturulması
Beslenme planınız günlük almanız gereken enerjiyi tam olarak karşılıyor olabilir. Ancak bu enerjiyi hangi besin gruplarından hangi oranlarda aldığınız ve yemek saatleriniz aldığınız enerji kadar önemlidir. Yanlış planlanmış bir beslenme planı da kilo verememenize neden olabilir.
5. Sosyal yaşamda ya da iş yaşamında karşılaşılan olumsuz durumlar
Yaşamımızda karşılaştığımız olumsuzluklar hem psikolojik hem de fizyolojik sağlığımızı etkiler. Stres, üzüntü, kaygı gibi problemler hem iştahımızın azalıp artmasına hem de şişkinlik, ishal, kabızlık gibi sindirim sistemi problemlerine neden olabilir. Bu durumlar da beslenmemiz üzerinde doğrudan etkili olduğu için kilo verme hızımızı etkileyecektir.
6. Aile baskısı ya da toplumsal baskılar
Aileniz ya da çevreniz tarafından yediklerinize müdahale edilmesi de beslenmenizi ve diyet motivasyonunuzu etkileyebilir. Yediklerinize sürekli müdahale ediliyor olması ihtiyaçtan daha az yemek yenilmesine ya da kimse yokken aşırı yenilmesine neden olabilir. Bu nedenle çevrenizdekilerle bu konuyu açık bir şekilde konuşmanız bu problemi çözmenize yardımcı olacaktır.
7. Depresyon ya da yemek yeme bozukluğu gibi psikolojik problemler
Psikolojik problemler iştah üzerinde etkilidir. Anoreksiya nervoza, bulimiya nervoza, ortoreksiya nervoza gibi yeme bozuklukları da doğrudan beslenmeyle ilgili psikolojik problemlerdir ve beslenme programı hazırlanmadan önce psikolojik tedaviye başlanması gerekmektedir.