Yaşamımız belli dönemlerden oluşur. Bebeklik, çocukluk, ergenlik, gençlik, orta yaşlılık ve yaşlılık… Ergenlik de bunların içinde enerjiye en çok ihtiyaç duyulan, büyüme ve gelişmenin en hızlı olduğu dönemlerden biridir ve ergenlik döneminde zayıflık takıntısı çok önemli bir problemdir. 10-19 arasındaki yaş grubunu oluşturan, çocukluk ve yetişkinlik arasındaki geçiş dönemidir. Bu dönemde bedensel büyüme ve gelişmenin yanında psikolojik gelişme ve olgunlaşma da yaşanır.

Ergenlik Dönemi

Ergenlik çağındaki bireyler ailelerinden biraz uzaklaşarak sosyal ortamlara karışırlar ve bu yönde algıları çok açıktır. Bebeklikten beri kendilerine örnek aldıkları anne babadan çok çevrelerindeki gençleri ya da ünlü kişileri örnek almaya başlarlar. Medyanın ve sosyal medyanın gelişmesiyle herkese çok rahat ulaşabildiklerini de göz önüne alırsak karşılarına çıkan örnekler güzel ve zayıf kadınlar ile uzun boylu ve kaslı erkeklerden etkilenme ihtimalleri artar. Güzel ya da yakışıklı olmanın tek ölçütü zayıf olmakmış gibi algılayabilirler. Bu nedenle ideal kiloda olan gençler bile daha zayıf olmak isteyebilir.

Ergenlik Döneminde Vücudun İhtiyaçları

Ergenlik döneminde karbonhidrat, yağ ve proteinin yanı sıra vitamin ve mineral ihtiyacı da artmaktadır. Besin öğelerini tam olarak sağlayamayan ergenlerde kansızlık, basit guatr, diş çürükleri, gelişme geriliği, mental gerilik, vitamin eksikleri gibi birçok sağlık problemi görülebilir. Bunların yanı sıra, yapılan çalışmalar yetersiz ve dengesiz  beslenmenin öğrencilerin dikkat süresini kısalttığı, algılama yeteneklerini azalttığı, öğrenmelerinde güçlük ve davranış bozuklukları ile okula devamsızlık ve okul  başarılarında düşmeye neden olduğunu göstermektedir.

Ergenlik Döneminde Zayıflık Takıntısı

Her yerde gördükleri, duydukları ya da okudukları haberler: “Şu kadar zamanda bu kadar kilo vermek, zayıflatan besinler, zayıflatan çaylar…” Herkesin ortak derdi zayıflamakmış gibi düşünebilirler ve bunların sonucunda ergenlik döneminde zayıflık takıntısı oluşabilir. Bu dönemde gelişebilecek bu algı için özellikle ailelerin çok dikkatli olması gerekmektedir. Beslenme, büyümenin, gelişmenin, sağlığın korunması ve yaşamın devamı için zorunludur. İnsan vücudu, ergenliğin sonuna kadar gelişimini tamamlar ve bu aşamadan sonra büyüme gerçekleşmez. Orta yaşlarda bu gelişim sabit kalırken yaşlılığa doğru gerileme başlar. Vücut kendi depolarını kullanır.

Ergenlikte gelişimini tam olarak sağlayamamak yaşamın sonraki dönemlerini de büyük ölçüde etkiler. Bilinçsizle uygulanan zayıflama yöntemleri sağlık için hatta yaşam için çok tehlikeli olabilir. Zayıflığın güzellik ya da sağlığın göstergesi olmadığını ailelerin çocuklarına anlatması gereklidir. Sağlıklı beslenme konusunda uzman görüşleri örnek göstererek onların güvenlerini kazanmalıdırlar. Eğer bu konuda bir problem yaşıyorlarsa önce bir doktora daha sonra da bir diyetisyene danışılmalıdır. 

Ayrıca bakınız: ERGENLİKTE AĞIRLIK KAZANIMI [NE YAPABİLİRSİNİZ?]