Pirinç de dahil olmak üzere çoğu besin hızlı sindirilen nişasta içerir ve bu nişasta kan glikozunu (şeker) hızla yükseltir. Nişastanın çoğu karaciğerde ve kaslarda glikojen olarak depolanırken, fazla glikoz da yağ olarak depolanır. Bu durum, obezite ve obeziteye eşlik eden bir dizi sağlık sorununa sebep olmaktadır. Dirençli nişastalar, ince bağırsaklardan sindirilmeden geçer ve sağlıklı bağırsak hücrelerini destekleyip kolon kanseri riskini azaltmasının yanı sıra geniş bir çeşitlilik gösteren bağırsak florasındaki “iyi mikropların” besin kaynağını oluştururlar. Yağ yakan pirinç pilavı da bu mekanizmaya etki eder.
Dirençli nişasta dışkılama düzeni ve yağ yakımı konusunda da yardımcı olabilir!
Sri Lanka Kimya Bilimleri Koleji’nden Sudhair James, dünyanın en büyük bilimsel topluluğu olan American Chemical Society’nin (ACS) ulusal toplantı ve sergilerinde pirincin kaloril emilimini %50-60 azaltacak şekilde pişirmenin yeni bir yolunu sundu. Pirinçteki nişastanın emilip kan dolaşımına geçmesine karşın nişastayı dirençli haline getirmenin bir yolunu buldu.
Yağ Yakan Pirinç Pilavı Tarifi:
Beyaz pirincin dirençli nişasta içeriğini artırmak için uygulanması gereken teknik ise son derece basittir:
- Kaynayan suya 1 çay kaşığı Hindistan cevizi yağı ekleyin.
- Yağ çözündükten sonra, 115-120 gram pirinci karıştırın.
- 40 dakika veya pilav tam olarak pişinceye kadar kaynatın. (Araştırmacılar bunun yerine 20-25 dakika da kaynatılabileceğini belirttiler.)
- Tüketmeden önce 12 saat boyunca buzdolabında soğutun. Evet, teknik olarak bu bir artık, ancak kan şekeri veya kilo probleminiz varsa bu çok faydalı bir strateji olabilir.
Hindistan cevizi yağıyla pişirilmiş pirinç nasıl yağ yakıp kalori alımını %50 azaltır?
Bu prosedür geleneksel, zenginleştirilmemiş pirinç için dirençli nişasta içeriğini 10 misli arttırmaktadır. James’e göre, Hindistan cevizi yağı pişirme işlemi sırasında nişasta granüllerine giriyor ve şekeri sindirim enzimine dirençli hale getiriyor, böylece parçalanıp sindirilemiyor. Pirincin 12 saat boyunca soğutulması, nişastadaki amiloz moleküllerini pirincin dışındaki moleküllere bağlar ve pirinçteki şeker dirençli bir nişastaya dönüşür. Pirincin yeniden ısıtılması ise dirençli nişasta seviyelerini etkilemez.
Sağlıklı beslenme bütüncül olarak ele alınmalıdır. Hiçbir besin ögesi tek başına sağlıklı olmak ya da kilo vermek için yeterli değildi. Yağ yakan pirinç pilavı da haftalık menülerinizde birkaç kez yer alabilir.