Epilepsi Nedir?

Epilepsi, beyindeki sinir hücreleri fonksiyonlarında kısa süreli bozukluk sonucunda meydana gelen bir hastalıktır. Halk arasında ‘’Sara Hastalığı ‘’ olarak bilinse de epilepsi ve sara tam olarak aynı şey değildir. Epilepside görülen ataklar hastanın yaşadığı kriz anına ve epilepsi çeşidine göre farklılar gösterebilir. Ayrıca tek bir atak geçirmesi kişinin epilepsi hastası olduğu anlamına gelmez. Epilepsi her yaşta görülebilir. Hastanın tedavisinde uzun süreli ilaç kullanımı ve doktor izlenimi gerektirebilir. Tedavi sonucunda bazı epilepsi türleri bir daha yaşanmayabilir ya da bir ömür boyu hastayla kalabilir.

Ketojenik Beslenme Nedir?

Normal olarak günlük beslenmenin %50-60’ını kaplayan karbonhidratlar bu beslenme modelinde yerini yağlara bırakıyor. Böylece hastanın beslenme programı yüksek yağ, ihtiyacı kadar protein ve düşük karbonhidrat içeren besinlerden oluşmuş oluyor. Karbonhidrat tüketimi 50 gram ile sınırlanıyor ve böylece vücutta keton cisimcikleri oluşuyor ve enerji kaynağı olarak kullanıldığı için yağ yakımını hızlandırıyor. Araştırmalar ketojenik diyetin epilepsi hastalarında meydana gelen nöbetleri azalttığını göstermiştir. Yalnız bu diyeti uygulayacak hastaların doktorlarına danışmasını ve kontrol altında uygulamalarını söylemekte fayda vardır.

Ketojenik diyet

Epilepsi Hastası Olan Çocuklarda Ketojenik Beslenme

Dünyaca ünlü John Hopkins hastanesinde yapılan araştırmaya göre 150 epilepsili çocuk hastaya ketojenik diyet uygulanmış, 3 ay sonra çocukların bir kısmının nöbetlerinin kesildiği, yaklaşık %31’inde ise hastanede kaldıkları 3 ay sürenin %90’ının nöbet olmadan geçtiği kayıt altına alınmıştır. Epilepsili çocuk hastalarda uygulanan ketojenik diyet ile ilgili bilinmesi gerekenlerden biri de 1 yaş altı çocukların hipoglisemiye yatkın olma durumlarından dolayı uygulanmaması gerektiğidir. Ketojenik diyet genelde 2-3 ilacı kullanma sonucunda olumlu etki alamayan çocuklarda yeni bir method olarak kullanılır. Daha önceden de belirttiğimiz gibi hastaya ketojenik diyet uygulanırken mutlaka doktorunuza danışmalısınız.

Ketojenik Diyette Kullanabileceğiniz Besin Kaynakları

Et ürünleri

  • Tavuk
  • Hindi
  • Balık
  • Kırmızı et (yağlı)
  • Sakatat
  • Peynir
  • Yumurta

Sebze ve Meyveler

  • Sebzeler (ıspanak, brokoli, kabak, pırasa)
  • Az şekerli meyveler (greyfurt gibi)
  • Avokado – Ketojenik diyet için çok uygun bir besindir.

Yağlar

Yağlar ketojenik diyetin en büyük kaynağıdır. Bu beslenme modelinde seçtiğimiz yağ çok önemlidir. Ayrıca yanlış yağ seçimlerinin kan yağlarınızı tehlike altına alabileceğini hatırlatalım.