Türkçe’de kombu çayı olarak da isimlendirilmiş “Kombucha çayı” aslında bildiğimiz siyah çayın bazı işlemlerden geçirilerek hazırlanmış haline verilen isim. Siyah çayın içerisine şeker eklenerek bakteri ve mayalarla fermente edilmesinden elde edilen probiyotik bir içecek. Uzakdoğu’da 2000 yıldır üretilen bu içecek ülkemizde son yıllarda popüler hale geldi. Kombucha çayının üretimi, yoğurt ve kefir üretimi gibi yapılıyor.
Kombucha Çayı Faydaları Nelerdir?
Öncelikle fermente bir içecek olduğu için probiyotik bakteriler yönünden zengin. Bu da bağırsak florasını zenginleştirerek sindirim sistemi sağlığını olumlu yönden etkiler. İshal, kabızlık, sindirim güçlüğü gibi bağırsak problemlerinin önüne geçilmesinin ve iyileştirilmesini sağlar. Kombu çayının antioksidan kapasitesi de yüksek olduğu için hücre hasarını önler ve buna bağlı hastalık riskini azaltır. Bağışıklık sisteminin güçlendirilmesine yardımcı olur. Aynı zamanda alkolün zararlı etkilerinin giderilmesini sağlar. B vitaminlerini içerdiği için eksikliklerinin giderilmesini, B vitamini eksikliğine bağlı hastalıkların önlenmesi, metabolizmanın düzenlenmesi, sinir sistemi sağlığının korunması gibi faydaları vardır.
Zayıflamak için bir beslenme programı uyguluyorsanız, diyetinize ekleyebileceğiniz ve kilo vermenize yardımcı olacak bir içecektir. Kalorisiz olması da bu içeceği diyetler içerisinde tüketilmesini daha da etkili kılmaktadır. Ara öğünlerinizin yanında çay ya da kahve yerine kombu çayını tüketebilirsiniz.
Kombu çayının faydaları üzerine yapılan bilimsel araştırmada, 40 gün düzenli olarak tüketildiğinde faydalarının görülebildiği vurgulanmıştır.
Kombucha’nın Zararı Var Mıdır?
Fermente içecek alışkanlığı olmayan kişilerde gaz gibi şikayetlere yol açabilir, ancak düzenli tüketildiğinde bu ortadan kalkarak sindirim sistemi sağlığına katkı sağlar. Hamilelik dönemindeki kadınların ve 3 yaşından küçük çocukların doktor tavsiyesi olduğunda tüketmesi gereklidir.
Kombucha Çayı Günde Ne kadar ve Nasıl Tüketilmeli?
Tüketim ihtiyacı kişiden kişiye değişmekle beraber, ortalama günde 300 ml tüketilmesi öneriliyor. Metabolizmasını hızlandırmak isteyen kişiler sabahları aç karnına tüketebilir. Bunun dışında günün her saatinde tüketilebilen bir içecektir. Yemeklerin yanında ya da ara öğünlerde tüketilebilir. Taze sıkılmış meyve sularıyla karıştırılıp tüketilebilir.
Kombu Çayı Nasıl Yapılır?
Kombu çayını evde kendiniz de yapabilirsiniz. Aşağıdaki videoda İdil Yazar‘ın kombu çayı tarifi videosuna ulaşabilirsiniz.