Sağlıklı beslenirken tükettiğimiz besin çeşidinin yanında besinleri ne şekilde tükettiğimiz de üzerinde durmamız gereken bir konu. Özellikle diyabet gibi doğrudan beslenmeyle ilgili olan hastalıklarda doğru besin seçimi yapmak kadar doğru pişirme yöntemini uygulamak da önemli.

Tip2 diyabet yanlış beslenme nedeniyle oluşabilecek ve doğru beslenme ile kontrol altına alınabilecek bir hastalıktır.

ET PİŞİRME YÖNTEMLERİ DİYABET RİSKİNİ NASIL ETKİLİYOR?

Harvard Üniversitesi Halk Sağlığı Beslenme Bölümü’nde yapılan bir araştırma, et pişirme yöntemleri ile insanlarda tip2 diyabet hastalığının oluşma riskinin etkilendiğini gösterdi.

12-16 yaşlarından oluşan bir toplulukla yapılan araştırmaya göre direkt yüksek ısıya maruz kalarak pişirilmiş etleri tüketen bireylerde tip2 diyabet hastalığının oluşum riski 1.5 kat daha fazla. Buna neden olan etmen ise yüksek ısıda pişen ette oluşan heterosiklik aromatik amin, polisiklik aromatik hidrokarbon, nitrözamin gibi zararlı kimyasallar olarak görülüyor. Bu kimyasallar insülin direncini arttırabiliyor ve insülin vücutta gerektiği kadar kullanılamadığından kan şekeri seviyesi normal düzeyde tutulamıyor. İnsülin mekanizmasının olumsuz yönde etkilenmesi de diyabet hastalığı riskini arttırıyor.

Tüketilen et miktarı göz ardı edilerek yapılan bu araştırma da gösteriyor ki besin seçiminin yanında besinleri tüketim şekli de vücudumuzun işleyişine direkt olarak etki ediyor. Bu nedenle et pişirilirken yüksek ısı gerektiren yöntemlerden kaçınarak haşlama veya fırında pişirme yöntemi tercih edilebilir. Çok pişmiş ve yanma derecesine gelmiş koyu renkli etlerin tüketiminin alışkanlık haline gelmesi de diyabet riskini arttırdığından, orta ateşte hafif kahverengi renkli etlerin tüketimi diyabeti önlemede daha sağlıklı bir seçenek olacaktır.

Sebzeyle servis edilen orta seviyede pişmiş biftek

Ülkemizde de hem sağlıksız beslenme hem de egzersize yeterince zaman ayırılmaması nedeniyle diyabet giderek yaygınlaşan bir hastalık haline geldi. Uluslararası Diyabet Federasyonu verilerine göre de 2040’ta her 10 yetişkinden 1’inin diyabet hastası olacağı belirtiliyor. Giderek yaygınlaşan bu hastalığı önlemede bizlere de pay düşüyor. Sağlıklı ve düzenli bir beslenme alışkanlığı kazanmak, tip2 diyabetin önüne geçmede yapabileceğimiz en doğru hamlelerden birisi. Sağlıklı besin seçiminin yanında sağlıklı pişirme yöntemlerini öğrenmek ve uygulamak da kazanılması gereken alışkanlıklar arasında. Hareketli bir hayatı benimsemek hem diyabetin önüne geçecek hem de ruh sağlığımızı iyileştirecek bir etmen. Bu nedenle günlük yaşantımızda egzersize de yer açmalı ve aktif bir yaşamı alışkanlık haline getirmeliyiz.

Kaynaklar: 1,2,3