Birçok insan kilo vermeye çalışırken, altta yatan bir tıbbi durumun göstergesi olduğundan, açıklanamayan kilo kaybı konusunda tipik olarak açıklanması gereken endişe verici bir neden vardır. Bununla birlikte, açıklanamayan kilo kaybı, tipik olarak, altı aydan kısa sürede vücut ağırlığınızın % 5’inden fazla kaybı olarak tanımlanır. Bu durum, özellikle de o kiloyu kaybetmeye çalışmıyorsanız, önemli bir kilo kaybını gösterir.

Vücudunuz hızlı bir şekilde kilo kaybederse, kas güçsüzlüğü ve yorgunluğu, depresyon, daha yavaş bir metabolizma, iştahsızlık, hastalıklarda bir artış (zayıflamış bağışıklık sistemi) gibi ciddi belirtiler olabilir. Açıklanamayan kilo kaybı, temel nedenine bağlı olarak, belirtileriniz önemli ölçüde farklılık gösterebilir. Kilo kaybı ile birlikte, muhtemelen nefes darlığı, zihinsel bulanıklık, kasların sertleşmesi, düşük tansiyon, dışkıda kan, karın krampları, kusma, öksürük, düzensiz kalp atışı, yaraların ve kesiklerin yavaş iyileşmesi, uyuşukluk ve endişe gibi birçok farklı belirti görülebilir. Açıklanamayan kilo kaybı genellikle yaşlı insanları veya geçmişte yetersiz beslenme ile ilgili sorunları olanları etkilemektedir, ancak aşağıdaki nedenlerin gösterdiği gibi bu durum herkesi etkileyebilir.

Açıklanamayan Kilo Kaybı Nedenleri

Açıklanamayan kilo kaybının daha endişe verici nedenlerinden bazıları diyabet, peptik ülserler, çölyak hastalığı, kanser, depresyon, HIV / AIDS, mide ülserleri, ülseratif kolit, hipertiroidizm, KOAH, Addison hastalığı ve romatoid artrittir. Bu kapsamlı bir liste değildir, ancak bunlar açıklanabilir kilo kaybının en yaygın nedenlerinden bazılarıdır.

Diyabet

İlk olarak vücudunuzda diyabet hastalığı oluştuğunda, insülinin yokluğu ya da insülin direnci nedeniyle hücreleriniz yediğiniz yiyeceklerden aldığı enerjiyi hücrelerde yakamaz. Bu nedenle hücreler vücudun depolarını kullanmaya başlar ve vücudun depoları azaldığından kilo kaybı gözlenir.

Çölyak Hastalığı

Vücudun gluteni sindirememesi de bağırsaklarda iltihaplanmaya neden olur, bu da besin alımını çok daha verimsiz hale getirir. Bu, genellikle ishal ve mide rahatsızlığı ile birlikte görülürse, iştahınızı kesebilir ve her gün daha az kalori alımı ile sonuçlanabilir. 

Tiroid sorunları

Hipertiroidizmden mustaripseniz, bu genellikle vücudunuzun metabolizmasının çok hızlı bir şekilde çalıştığı, gerçekte ihtiyaç duyulandan daha fazla enerji ve vücudun depolarını kullandığı anlamına gelir ki bu da kilo verme hızını artırır.

Yeme Bozuklukları

Bir yeme bozukluğuna sahip olduğunuzu kendi kendinize tanımlayamamış olsanız bile, anoreksiya, stresli, aşırı çalışma ya da kendilik imaj problemleri ile uğraşan kişilerde oldukça yaygındır. Fiziksel kondisyonunuzun veya davranış kalıplarınızın başka yönlerini değiştirmeden, yediğiniz yiyecek miktarını sürekli olarak azaltmak, hızlı kilo kaybına neden olabilir.

Depresyon

Anksiyete ve depresyon olduğunda, iştahınız genellikle vücuttaki stres hormonlarının yoğunluğunda etkilenir, bu da yemek yeme fikrini çok tatsız hale getirir. Vücudunuz kilo vermeye başladığında, kronik depresyon yaşayan birçok insan, kilo kaybı tehlikeli beslenme düzeylerine ulaşana kadar bunu fark etmez.

Kanser

Kanser hastalığında oluşan tümörlerin sindirim sisteminde büyümesi, besin emilimini engelleyen, vücuda kaloriler alınmaksızın vücudunuzdan kolayca geçmesine neden olan iltihaplanmaya neden olabilir. Kanser semptomlarını, yemeğin tadını olumsuz etkilemesine ya da tat alımının tamamen yitirilmesine neden olabilir.

Mide Sorunları

Ülseratif kolit, mide ülseri, mide kanseri, reflü, peptik ülserler veya paraziter enfeksiyonlar (örneğin, kancalı kurtlar) gibi mideyi etkileyen çeşitli durumlar midede ciddi iltihaplanmalara neden olabilir, yediğimiz besinlerden besinlerin uygun şekilde emilmesini engeller. Sonunda kilo kaybına yol açar.

KOAH

Eğer KOAH hastalığınız varsa, normal bir insan olarak nefes alırken 10 kata kadar kalori yakabilirsiniz, bu da vücudunuzun belirli bir günde aldığınızdan daha fazla kalori yakacağını ve böylece kilo kaybına yol açacağını gösterir.

Romatoid Artrit

Bu otoimmün hastalıkta, vücut kendi dokularına saldırır, ancak bu eklemler ve bağlarla sınırlı değildir. Ayrıca sindirimden sorumlu olan, besin alımını daha zorlaştıran ve açıklanamayan kilo kaybına yol açan bağırsaktaki dokuları da etkileyebilir.

Addison Hastalığı

Bu durum, kortizol, adrenalin ve aldosteron üretimi de dahil olmak üzere birçok farklı vücut işlemleri için çok önemli olan adrenal bezleri etkiler. Bunlar vücuttaki en önemli hormonlardan bazılarıdır ve vücutta düzenli olarak bulunmadıkça yorgunluk, iştahsızlık ve hızlı kilo kaybına neden olurlar.

HIV / AIDS

AIDS hastalığında kullanılması gereken ilaçlar iştahınızı kesebilir veya vücudunuzda besinlerin emilimini daha da zorlaştırabilir.

Açıklanamayan Kilo Kaybı Tedavileri

Açıklanamayan kilo kaybının muhtemel nedenleri uzun bir liste göz önüne alındığında, bu daha ciddi sorunlara değinmek, bu tür kilo kaybını tedavi etmenin en iyi yoludur – veya en azından devam etmesini engeller. Altta yatan koşul tedavi edildikten veya hafifletildikten sonra, vücudunuzu normale döndürecek sağlıklı bir yüksek kalorili diyet hakkında bir beslenme uzmanıyla konuşarak ağırlığı geri kazanabilirsiniz. Klasik kilo alma tekniklerinin bazıları şunlardır:

Daha Fazla Yemek Yemek

Kilo kaybı sorununa belki de en bariz çözüm, basitçe daha fazla yemek yemektir. Kalp sağlığınızı ve genel sağlık durumunuzu tehlikeye atmadan vücut ağırlığınızı artırabilecek kalorinin yüksek olduğundan ve dengeli beslendiğinizden emin olun.

Az Su Alımı

Kilo vermeye çalışırken birçok insan midelerini doldurmaya ve iştahlarını bastırmaya yardımcı olmak için yemek öncesinde 1-2 bardak su içer. Bu nedenle, kilo almaya çalışırken, iştahınızı azaltacağı ve tok hissettiğiniz için daha az kalori almanıza neden olacağından, yemeklerden önce veya yemek sırasında su içmekten kaçının.

Daha Büyük Tabaklar

Kilo almak için psikolojik bir yaklaşım, daha büyük tabaklar kullanmaktır, tıpkı kilo vermek için psikolojik bir yaklaşımın olan daha küçük tabaklar kullanmak olduğu gibi. Bu, daha büyük porsiyonları ve yemek başına daha fazla kalori alımını teşvik ederek daha fazla besin alımına ve yetersiz beslenmemenize yardımcı olur.

Yeterli Protein Tüketimi

Protein, kas yapısının önemli bir parçasıdır ve birçok normal sporcunun bildiği gibi, kas yağdan daha ağırdır. Yemeklerde protein ağırlıklı beslenerek vücudunuzun kas üretimini artırıp genel ağırlığınızı artıracak bir beslenme örüntüsünü sağlamış olursunuz.