Her birimiz birbirimizden farklıyız. Görünüşümüz, boy uzunluğumuz, karakterimiz… Genetik özelliklerimizle birlikte sevdiğimiz ya da sevmediğimiz şeyler, ilgi alanlarımız, hobilerimiz de birbirinden farklı. Beslenmemiz de tüm bunlarla beraber farklılıklar göstermektedir. Beslenme şeklimiz içinde bulunduğumuz kültürden, ailemizden, sosyo-ekonomik durumumuzdan etkilenir. Ailemizden gelen beslenme alışkanlıkları tıpkı bir genetik miras gibi bizlere aktarılır. Daha sonra bireyselleştikçe çevremizden de etkilenir kendi beslenme davranışlarımızı oluştururuz. Hatalı beslenme davranışları, yanlış diyetler ve hareketsiz bir yaşam tarzı ile birlikte bir de kilo almaya yatkınlığımız varsa işte o zaman sorun başlıyor!

Günümüzde birçok hastalığın nedeni kabul edilen kötü beslenme ve hareketsiz yaşam sonucunda oluşan obezite, yani vücuttaki yağ oranının normalden fazla olması, sağlığımızı bozmakla kalmıyor yaşam kalitemizi de düşürüyor.

Yazın yaklaşmasıyla birlikte daha çok hatırlanan fazla kilolar, çok kısa sürede alınmışlar gibi çok kısa sürede verilmeye çalışılıyor. Bu çabayla birlikte yanlış diyetler uygulanarak vücuda yarardan çok zarar veriliyor.

Yanlış diyetler, kişinin besin öğesi ve enerji ihtiyaçları, beden ölçüleri, yaşam tarzı, fiziksel aktivite durumu gözetilmeden tabiri caizse körü körüne uygulanan diyetlerdir. Kısa zamanda fazla kilo verdirmeyi vaat etmektedirler. Genellikle düşük kalorili ve tek besine dayalı ya da besin öğesi çeşitliliğini sağlayamayan diyetlerdir.

!  Bu tür diyetler vitamin ve mineral yetersizliğine neden olarak bunlara bağlı hastalıkların oluşmasına yol açarlar.

!  Aşırı kısıtlanmış enerji nedeniyle vücudunuzu alarma geçirerek metabolizmanızın yavaşlamasına neden olurlar.

!  Yanlış diyet uygulamalarıyla verdiğiniz kilolar, kalıcı olmamakla birlikte asıl problem olan yağ kütlesi değil yaşamın devamlılığı için ihtiyacınız olan vücut suyu ve vücudunuzu çalıştıran kas kütlesinin kaybıdır.

!  Yanlış diyet uygulamaları vücudunuzun dengesini bozarak halsizliğe, kafa karışıklığına, dikkat dağınıklığına ve baş dönmesine neden olabilir.

!  Bunlarla birlikte karaciğerinizi ve böbrek gibi organlarınızı yorarak da sağlığınızı kaybetmenize neden olabilir.