Birdenbire gözünüz çikolata mı arıyor? Eve giderken dolaptaki pastayı mı düşünüyorsunuz? Yemekten sonra tatlı bir şeyler yiyerek televizyon izleme fikri sizi mutlu mu ediyor? Bu soruların cevapları ‘’evet’’ ise tatlıdan vazgeçemeyen biri olarak sizi yazımın sonuna kadar okumaya davet ediyorum. Çünkü kendisiyle artık başa çıkma zamanı!

Öncelikle canınızın bu kadar tatlı çekmesinin en önemli nedeninin “Yaşam Stili”olması umarım sizi şaşırtmamıştır. Benimsediğiniz yaşam stilinin hayatınızda birçok etkisi vardır. Beslenme alışkanlıkları, uyku düzeni, sağlık problemleri, çalışma düzeninizin hepsi yaşam stilinizle doğrudan alakalıdır. Yaşam stilinizi olması gerektiği gibi düzenlediğinizde tatlı krizlerinizin sona erdiğini gözlemlemiş olacaksınız.

Tatlı Krizi Nasıl Önlenir?

  1. Tatlıyı kesin olarak bırakmaya karar verdiğinizde ona daha çok bağlanırsınız. Önerimiz tatlıdan korkmayın, tüketimini kontrol altına alın ve bu durumu psikolojik bir sorun haline getirmeyin.
  2. Diyetteyken yapılan en büyük hatalardan biri enerji kaynağı olan karbonhidrat tüketimini ciddi bir oranda azaltmaktır. Unutmayın sağlıklı bir besin programının %50-60 arası karbonhidrattan oluşması gerekir. Yetersiz karbonhidrat tüketimi size kilo verdirmez aksine tatlı yeme ihtiyacınızı arttırarak size küçük kaçamaklarla ek kalori olarak kilo aldırır.
  3. Hipoglisemi hastası olmadığınıza emin olmalısınız. Düşük kan şekeri olarak bilinen bu hastalıkta şeker seviyesi 50 mg/dl’nin altında ise tanı kabul edilir. Bu durumda doktorunuz ve diyetisyeninize danışmalısınız.
  4. Aynı şekilde insülin direnci söz konusu ise canınızın tatlı çekmesi kadar doğal bir durum daha yoktur. İnsülin direnci diyabetin başlangıç noktası olduğu için bu durumda da doktorunuza danışmalısınız.
  5. Diyettesiniz ve egzersizle kilo vermeyi hızlandırmayı mı hedefliyorsunuz? Dikkat edin çünkü fazla egzersiz sonucu canınız tatlı çekmeye çok meyillidir. Özellikle hareketsiz bir yaşam biçiminden sonra birden ağır egzersize başlarsanız vücudunuz ekstra enerji kaybı yaşadığında direkt tatlı yemeğe yönelmek isteyecektir. Bu durumda vücudunuzu alıştırarak yaptığınız spor aktiviteleri ile en verimli sonucu almış olacaksınız.
  6. Sağlıklı beslenme ve kilo vermenin anahtarlarından biri olan ara öğünlerde tatlı isteklerinizi bastıracak besinler tercih edebilirsiniz. Örneğin 2 adet hurma ile tatlı isteğini bastırabilirsiniz.
  7. Beyniniz gün içerisinde çok çalışıyorsa sizce de tatlıyı hak etmiyor mu? İşleriniz çok yoğun ise sürekli kitap okumak, yazmak vb. aktivitelerle uğraşıyorsanız beyniniz otomatikman yorulduğu için şeker tüketme ihtiyacı duyuyor. Bu gibi durumlarda ödül olarak mükemmel bir ara öğün olarak bir parça bitter çikolata ile kendinizi rahatlatabilirsiniz.
  8. Bir diğer önemli faktörlerden biri de ‘’Uyku Düzeni’’. Uyku düzeninin hayatınıza birçok etkisi var. Araştırmalara göre yetersiz uyuduğunuzda vücudunuz yüksek oranda açlık hissiyle bağlantılı grelin hormonu salgılıyor. Tatlı krizi de kapınıza dayanmış oluyor.
  9. Regl döneminde ise değişen hormonlarınız nedeniyle şeker ihtiyacı başlar ve dolayısıyla tatlı tüketmek istersiniz. Başa çıkmanız için yapmanız gerekenler kompleks karbonhidrat içeren besinlere yönelmek olacaktır. Ya da ara öğünlerinizde düşük kalorili ve sağlıklı olan tariflerimizi deneyebilirsiniz.