Zencefilin faydaları arasında bulantıyı giderme, acıyı hafifletme, bağışıklık sitemini güçlendirme, solunum sistemini iyileştirmek, artriti iyileştirmek, kemik sağlığını iyileştirmek, kanseri önlemek, sindirim sistemini düzenlemek ve gaz problemini azaltmak bulunur. Obezite tedavisinde de yardımcı olan zencefil regl ağrılarını da hafifletmek için kullanılmaktadır.

Zencefil Nedir?

Zencefil, köklerinden baharat elde edilen çiçekli bir bitkidir. Taze olarak veya kurutulup toz haline getirilmiş halde; çay, meyve suyu veya baharat olarak tüketilebilir. Aynı zamanda bazı bölgelerde zencefilden, şarap ve zencefilli bira gibi alkollü içecekler de üretilir.

Zencefilin Kullanım Alanları

Zencefilin tıp alanında kullanımı 2500 yıl öncesine dayanır. Özellikle Hindistan, Çin ve Orta Doğu ülkelerinde tedavi edici bir bitki olarak yüz yıllardır kullanılmaktadır. Bu sebeple birçok ilacın içindeki etken maddeler için zencefil ekstratları kullanılmaktadır. Zencefil; artirit, romatizma gibi dejeneratif hastalıklar, hazımsızlık, kabızlık ve ülser gibi sindirim sistemi hastalıkları, aterosklerozis, hipertansiyon, kolesterol gibi kardiyovasküler hastalıklar, kusma, diyabet ve kanser gibi birçok hastalığın tedavisinde kullanılmaktadır. Zencefilin özellikle sindirim sistemi üzerinde oldukça faydalı etkilerinin olduğu bilinmektedir.

Zencefilin Besin Değerleri

Zencefilin faydaları, içinde bulunan gingerol adlı aktif bir bileşiğin varlığından kaynaklanır. Karbonhidrat, protein ve diyet lifi bakımından da zengindir. Mineral içeriği bakımından da zengindir. Sodyum, potasyum, demir, magnezyum, çinko ve fosfor mineralleri bulunur. Vitaminlerden ise C vitamini, B6 vitamini, folat, niasin ve riboflavin içerir

Antiinflamatuar ve antioksidan bileşik olarak pantotenik asit, kapsaisin, beta-karoten, kurkumin, salisilat ve kafeik asit bulunmaktadır. Ayrıca zencefilin içeriğinde yer alan aktif bileşiklerden shogaol, terpenoidler, zerumbone, paradol, zingerone ve flavonoidlerin varlığı vücuda birçok açıdan fayda sağlar.

Zencefilin Faydaları

Zencefil; gingeroller, shogaoller, paradoller ve zingerone gibi birçok biyoaktif fenolik bileşik içermektedir. İçerdiği bu bileşikler sayesinde vüdumuzdaki birçok problemi çözmemize yardımcı olur. İşte zencefilin faydalarını içeren derlememiz:

1. Özellikle gebelerdeki, sabah bulantıları olmak üzere her türlü bulantıyı giderir.

Zencefil, mide bulantılarının giderilmesine yardımcıdır.

Yapılan araştırmalar ve bilimsel çalışmalar sonucunda zencefilin hamileliğe bağlı oluşan sabah bulantıları ve kusma tedavisinde yardımcı olduğu sonucunu göstermiştir. Bununla birlikte deniz, kara ve hava yolculuklarında yaşanan baş dönmesi, bulantı ve kusma için de önlem olarak zencefil kullanılmaktadır. Kemoterapi gören hastalar, bulantı ve kusmaları hafifleteceği için zencefilden yararlanabilirler. Herhangi bir yan etkisi olmadığı için ameliyat olmuş kişilerin de bulantılarını tedavi etmek için kullanılır.

2. Baş ağrısını ve kas ağrılarını azaltır.

Zencefil, migren ve baş ağrılarını hafifletmek için kullanılır.

Zencefil, baş ve migren ağrılarını tedavi etmede etkili bir rol oynar. Migrene bağlı oluşan mide bulantısı ve kusma problemleri de yine zencefil ile çözülebilir.

3. Anti-inflamatuar etkisi vardır. 

Zencefilin anti-inflamatuar etkisi enfeksiyon hastalıklarının oluşmasını önler.

Zencefilin anti-inflamatuar özelliği sayesinde hastalıklara karşı korunma sağlanır. Bununla beraber hastalıkların tedavisinde de yardımcıdır. Crohn hastalığı ve ülseratif kolit gibi hastalıklar vücutta hasara yol açabilir. Bu sorunları tedavi etmek için de zencefil anti-inflamatuar özellikleri ile yardımcı olur.

4. Kan şekerini dengeler ve kalp hastalığı riskini azaltır.

Zencefil, diyabet tedavisine yardımcıdır.

Yemeklerden sonra yükselen kan şekeri seviyesini düzenlemeye ve tip 2 diyabet hastalarında kan şekerinin düşürülmesine yardımcı olur. Bunun dışında besinlerdeki vitamin ve mineral emilimini arttıran birçok bileşik içerir.

5. Kronik hazımsızlığın iyileştirilmesinde yardımcıdır.

Zencefil, sindirim sistemini düzenler.

Zencefil, sindirim sistemini düzenleyerek sindirim sürecini kolaylaştırır. Düzenli kullanımda kronik hazımsızlığın iyileşmesini sağlar. Mideyi rahatlatmaya yardımcı olur. Zencefil, antik çağlardan beri ishal, mide spazmları ve gazı önlediği için bu rahatsızlıkların tedavisinde kullanılmıştır. Çin’de geleneksel bir tedavi uygulaması olarak zencefil tozu ishali olan kişilere verilir ve bu tedavi yöntemi binlerce yıldır devam etmektedir. Günümüzde yapılan araştırmalarla bu tedavi yönteminin bu rahatsızlıklar için faydalı olduğu sonucuna varılmıştır.

6. Regl ağrılarını azaltır.

Zencefil, regl ağrılarının giderilmesine yardımcı olur.

Ağrıların giderilmesi için kullanılan zencefil regl ağrılarının giderilmesi içinde kullanılmaktadır.

7. Kötü kolesterolü düşürür.

Zencefil, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

İçerdiği antioksidan ve biyoaktif bileşikler sayesinde kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

8. Kanser önleyici bileşikler içerir.

Zencefil, kötü kolesterolün düşürülmesine yardımcı olur.

Zencefilde bulunan bileşiklerden bazıları kanser önleyici olarak işlev gösterir. Bu bileşikler içerisinde özellikle kurkumin kanser önleyici olarak kullanıldığı gibi kanser tedavisinde de kullanılmaktadır.

9. Beyin fonksiyonlarını iyileştirir ve alzheimera karşı koruma sağlar.

Zencefil, beyin sağlığının korunmasına yardımcı olur.

Zencefilde bulunan antioksidan ve biyoaktif maddeler oksidatif stresin yarattığı zararlı etkileri gidererek beyin hasarı oluşmasını önler.

10. Enfeksiyonla savaşmaya yardımcıdır.

Zencefil, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde kullanılır.

Anti-inflamatuar ve antioksidan içeriği ile vitamin ve minerallerin varlığı, enfeksiyon hastalıklarının tedavisinde yardımcıdır.