Glutensiz diyet diyabete mi yol açıyor? Öncelikle gluten ve glutensiz diyet nedir onu irdeleyelim. Gluten; buğday, çavdar ve arpa gibi tahıllarda bulunan bir proteindir. Glutensiz diyetler, çölyak hastalığı olan insanlar için bir zorunluluktur. Çölyak hastalığı, gluteni içeren gıdaların alımı sonrasında bağışıklık sisteminin ince bağırsağa saldırmasına neden olan bir otoimmün bozukluktur. Çölyak hastalarının, gluten içeren bir besin tüketmesi sonucunda ince bağırsaklarında tahribat oluşur. Bunun yanı sıra çölyak hastası olmayan ancak glutene karşı intoleransı olan yani gluteni sindiremeyen kişilerin de glutensiz beslenmesi ya da gluteni kısıtlaması gerekir. Bu iki rahatsızlığa da sahip olmayan kişilerin glutensiz beslenmesine gerek yoktur.

Yeni yapılan bir araştırmaya göre, glutensiz beslendiğini söyleyen Amerikalıların sayısı 2009-2014 yılları arasında üç kat arttı. Yeni bulgular, sağlık ve yaşam tarzı alışkanlıklarının otuz yılı aşkın süredir takip edilen yaklaşık 200.000 ABD’li sağlık uzmanına dayanıyor. Araştırmaya göre diyabet geliştirenlerin sayısı 16.000’in altında. Ancak gluten alımları incelendiğinde, daha az gluten alan katılımcıların diyabete yakalanma oranlarında artış gözlendi. Günde 4 gramdan daha az gluten alımı olanlarda diyabet gelişimi %20 oranında olurken, günde yaklaşık 12 gram gluten alımı olanlarda bu oran %13 olarak tespit edilmiştir. Bu araştırmadaki verilere göre glutensiz beslenen kişilerde diyabet riskinin gluten içeren besinleri tüketenlere göre daha fazla olduğu saptanmıştır. Glutensiz diyet ilgili bir endişe de tip 2 diyabet ve diğer kronik hastalıkları önlemeye yardımcı olan diyet lifi kaynaklarının kesilmesidir. Tam tahıl taneleriyle yapılan ekmek, makarna gibi besinlerin lif oranları oldukça yüksektir.

Glutensiz diyet diyabete mi yol açıyor?

Tıbbi toplantılarda sunulan bu araştırma, hakemli bir dergide yayınlanıncaya kadar ön hazırlık olarak görülmelidir. Beslenme ve Diyetetik Akademisi sözcüsü Lauri Wright konuyla ilgili bazı açıklamalarda bulunmuştur.

  • Çölyak hastalığınız yoksa glutenden kaçınmak yerine karbonhidratların kalitesine odaklanarak beslenmek daha doğru bir yoldur.
  • Rafine edilmiş karbonhidratlara karşı sebze, meyve ve lif bakımından zengin kepekli tahılları yemeyi tercih etmelisiniz.
  • Porsiyon boyutlarının farkında olmalı ve neyi eklediğiniz konusunda dikkatli olmalısınız.

Kaynak