Muzun sağlığa faydaları, dizanteri, anemi, tüberküloz, artrit, gut, böbrek ve idrar bozuklukları gibi hastalıklar ile kilo verme, kilo koruma, bağırsak rahatsızlıklarını iyileştirme, kabızlığı hafifletme ve iyileştirme olarak sıralanabilir. Muz menstrüel sorunlara ve yanıklara da yardımcı olmaktadır. Kan basıncını düşürmek, kalp sağlığını korumak, metabolizmayı ve bağışıklığı artırmak, ülser şiddetini azaltmak, göz sağlığını korumak ve güçlü kemikler oluşturmak için yararlıdır.

Muzun tıbbi faydaları, zengin vitamin, mineral ve organik bileşik içeriğine atfedilir. C, B2, B6, folat, pantotenik asit ve niasin gibi vitaminleri ve diğer vitaminlerin izlerini içeren etkileyici besin içeriği nedeniyle muz, yıllarca meyve tüketiminde en sağlıklı seçeneklerden biri olarak düşünülmüştür. Mineral açısından ise muz önemli miktarda potasyum, manganez, magnezyum ve bakır kaynağıdır. Muz ayrıca diyet lifi ve proteininin iyi kaynaklarındandır.

Muz, “Musa” cinsi Güney ve Güneydoğu Asya’ya özgü olmasına rağmen, birçok ülke için önemli bir meyvedir. Muzun bilimsel adı Musa akuminata’dır. Muz, dünya çapında 100’den fazla ülkede yetiştirilmektedir.

1. Kilo Vermeyi ve Sağlıklı Bir Şekilde Kilo Alınmasını Sağlar

Bir muzda yaklaşık 90 kalori olduğundan  kilo kaybı için yararlıdır. Çok fazla lif içerirler ve sindirimi kolaydır. Bu aşırı beslenmeyi azaltacak, kişiyi sağlıklı tutacak ve ayrıca doğal olarak kilo vermelerine yardımcı olacaktır. Ayrıca yağ içermezler.

İnsanlara kilo vermelerinde yardımcı olan muz, aynı zamanda da kilo alımı için yararlı olabilir. Sütle birlikte tüketildiğinde, muz bir kişinin kilosunu hızla arttırmaya yardımcı olur. Süt gerekli proteinleri, muz ise karbonhidratı ve lifi sağlar. Aynı zamanda diyet yapanlar için tatlı ihtiyacını da karşılayabilir ve muz farklı tariflerin içerisinde kullanılabilir. Ayrıca, muz kolaylıkla sindirilir, bu sayede düşük kilolu bir kişi, hazımsızlığa maruz kalmadan yemeklerden ayrı olarak bir günde 5-6 adet muz tüketebilir. Bu da kilo alımı için oldukça gerekli olan ek bir 500-600 kaloriyi sağlar. Muz, anlık enerji sağlayabilme özelliğine sahip olduğundan, sporcular ekstra enerji ihtiyaçları için antrenmanlar ya da müsabakalar sırasında molalarda muz yemektedirler.

2.Kemikleri Güçlendirir

Muz, yaşam boyunca güçlü, sağlıklı kemikleri garanti eden en iyi meyvelerden biridir. Bunun en önemli nedenlerinden biri, prebiyotik olan fruktooligosakkaritlerin varlığıdır ve bunlar vücudumuz için çok önemli olan sindirim sistemimizdeki yararlı bakterilerin besinleridir. Muz, özellikle,  kalsiyum emilimine yardımcı olmaktadır. Bazı muzlarda insanların sindiremediği kısa zincirli yağ asitleri bulunur, ancak mide duvarımızda yaşayan probiyotik organizmalar bu yağ asitlerini tüketebilir ve böylece kalsiyum gibi mineralleri emme kabiliyetimizi artırabilir. Kalsiyum, vücuttaki kemik üretimindeki ve kemiklerin güçlendirilmesindeki en önemli unsurdur. Muz tüketimi osteoporoz ve doğal güçsüzlükten etkilenme şansımızı azaltır.

3.Anti-inflamatuar Özellik İçerir

Muz içerisindeki bileşikler anti-inflamatuardır (enfeksiyon önleyici); bu, artrit ve gut gibi durumlardan şişme, iltihaplanma ve tahrişi azaltabildikleri anlamına gelir. Bu koşullar, insanlar yaşlandıkça veya düşük kalorili/sağlıksız bir diyet yapmaları halinde çok yaygındır. Bu nedenle de beslenmenize günde bir muz eklenmesi sizi uzun yıllar ağrı çekmeden koruyabilir.

4.Hemoroidi İyileştirir

Hemoroid, kanamalara neden olabilecek bir sağlık sorunudur. Muzun hemoroid tedavisinde yardımcı olduğu düşünülmektedir. Muz ayrıca anti-inflamatuar özellikleri sayesinde iltihaplanmayı azaltarak iltihaplanma ile birlikte çoğunlukla kaşıntıya yol açan ve durumun kötüleşmesine neden olan sorunları da giderir.

5.Kabızlığı Azaltır

Muz önemli miktarda diyet lifi içerir ve bu nedenle bağırsak hareketlerine yardımcı olurlar. Ayrıca diğer bağırsak rahatsızlıklarının tedavisinde de yardımcı olurlar. Lif, bağırsak kanalında kalmış dışkıyı bağırsak hareketlerini artırarak geçirmeye yardımcı olur. Bu sindirim sorunlarının yanı sıra kolorektal kanseri azaltmaya da yardımcı olabilir!

6.Ülserleri İyileştirir

Muz, yıllarca mide rahatsızlıklarını gidermek için bir antiasit gıdası olarak kullanılmıştır. Bu meyve aslında bundan çok daha fazlasını yapar ve asit salgısını bastırabilir. Muzdaki organik bileşikler, asitlere karşı koruyucu bir bariyer oluşturmak için mide astarındaki hücrelerin aktivitesini uyarır. Ayrıca, mide ülserlerinin gelişimiyle bağlantılı olan zararlı bakterileri ortadan kaldıran proteaz inhibitörleri içerirler.

7.Böbrek Bozukluklarını Önler

Muzda bulunan potasyum, vücuttaki sıvı dengesinin düzenlenmesine yardımcı olur. Böbreklerdeki yükü hafifletmeye yardımcı olur ve idrara çıkışı teşvik eder. Bu da toksinlerin vücutta toplanmasını engelleyerek vücuttan atılmasını hızlandırır, idrara çıkma sıklığını ve idrar hacmini artırmaya yardımcı olur. Ayrıca, muzda böbrek işlevini olumlu yönde etkileyen, toksinlerin birikimini önleyen aynı zamanda böbreklerin düzgün işleyişini uyaran antioksidan bileşikler de vardır.

8.Göz Sağlığını Geliştirir

Muz, diğer pek çok meyve gibi, antioksidan bileşikleri ve karotenoidler ile birlikte gözlerinizin sağlığını ciddi oranda artırabilecek minerallerin doğru karışımı ile doludur. Makula dejenerasyonu, katarakt, gece körlüğü ve glokomun normal muz ve diğer benzer meyveler alımıyla azaldığı gösterilmiştir.

9.Kardiyovasküler Koruma

Muz zengin potasyum kaynaklarındandır, bu nedenle kan basıncını düşürürler. Damar ve damarlardaki gerginliği rahatlatarak kanın vücudun içinde rahatça dolaşmasını sağlar. Bu özellik aterosklerozun ve bu durumla o kadar sık ​​ilişkili olan daha sonraki inmelerin ve kalp krizlerinin ortadan kaldırılmasına yardımcı olabilir. Muzdaki lif, aynı zamanda, kardiyovasküler sistem üzerindeki stres azaltıcı bir mesaj olarak arterlerden ve kan damarlarındaki aşırı kolestrolü de azaltır.

10.Anemi Tedavisi

Muz yüksek miktarda demir kırmızı kan hücrelerinin önemli bir parçası olan demir içerir ve bu sayede anemi tedavisinde yardımcı olur. Muzların önemli bir bakır içeriği de vardır ve bu da kırmızı kan hücrelerinin oluşmasında önemli bir unsurdur. Kırmızı kan hücre sayısını artırarak sadece anemiyi önlemenizi değil, aynı zamanda dolaşımı vücudun her yerine yükselterek dokuların oksijenlenmesinir artırır.

11.Menstrüel Sorunları Hafifletir

Menstrüel siklusun yanı sıra diğer adet düzensizlikleri sırasında ağrılı ve aşırı kanamayı azaltmada yardımcı olurlar.

Kaynak