Bir yılı daha geride bırakmaya çok az kaldı. Bu özel gecenin en önemli ögesi de yılbaşı sofrası. Yeni bir yıla başlamanın heyecanıyla hayatla ilgili yeni kararların alındığı yılın son günü ve yeni yılın ilk günü hem göze hem de mideye hitap eden sofralar kurulur. Yılbaşı sofrasında diyetle ilgili düşüncelerinizi bir kenara bırakıp gecenin tadını çıkarmalısınız. Her çeşitten denemeli, ancak gecenin sonun ve sonraki günlerde rahatsızlık çekmemek için yediklerinizin miktarına ve çeşidine dikkat etmek sizin için daha faydalı olacaktır.
Yılbaşı gecesi için planlar yapılırken sofranızda sağlıklı seçimlere yer verebilirsiniz. Yeni bir yıla sağlıklı bir başlangıç yapabilir, böylelikle vücudunuza fazla yüklenmemiş ve olası zararlardan kaçınmış olursunuz. Yeni yılda daha sağlıklı yaşama ve ideal kilonuza kavuşma gibi hedefler koyduysanız bu hedefi gerçekleştirmenizde size büyük bir motivasyon sağlayabilir. Yılbaşı sofrasını evde kendiniz hazırlayacaksanız sağlıklı seçimler yapmanız daha kolay olacaktır. Yılbaşı sofrasının en güzel özelliği fazla çeşit içermesidir. Dışarıda ya da başka bir evde olacaksanız da kendiniz için en doğru seçimleri yapmanız mümkün olacaktır.
Yılbaşı Sofrası İçin Önerilen Yemek Saati
Öncelikle akşam yemeğini çok geç bir saate bırakmayın. Akşam saatlerinde metabolizmanız yavaşlar ve yediklerinizi sindirmeniz güçleşir. Yılbaşı sofrasında genellikle ana yemek olarak hindi tercih edilir. Hindi eti beslenme açısından da iyi bir protein kaynağıdır. Ülkemizde çok fazla tüketilmemekle birlikte yılbaşı akşamında nispeten daha fazla tüketilir. Hindi eti yerine kırmızı et, tavuk veya balık eti de tercih edilebilir. Et grubu besinler kızartılmamalı, ızgarada, fırında ya da haşlama olarak pişirilmelidir. Et yemiyorsanız peynirli ya da yumurtalı yemekleri ana yemek olarak tüketebilirsiniz. Hayvansal tüm gıdalardan uzak duruyorsanız kuru baklagillerden olan nohut, mercimek ya da kuru fasulye yemeklerini ana yemek olarak tüketebilirsiniz.
Ana yemeğe yardımcı zeytinyağlılar hem görsel zenginlik sağlar hem de besin ögeleri bakımından oldukça besleyicidir. Yağ alımını azaltmak için yemeklerin yağlı kısmını süzdürüp tüketmenizde fayda var. Bununla birlikte kızartmalardan da uzak durmaya dikkat edin. Sofradaki her şeyin tadına bakmak isteyebilirsiniz. Miktarına dikkat ettiğiniz sürece bir sorun yaratmayacaktır. Örneğin; porsiyon olarak bir tabak sebze yemeğini farklı çeşitlere yer vererek tamamlayabilirsiniz.
Pilav, makarna ve hamur işi yemekleri de aşırıya kaçmamak şartıyla tüketebilirsiniz. Karbonhidrat kaynağı olan bu besinleri fazla tüketmek gecenin ilerleyen saatlerinde daha çabuk acıkmanıza ve daha çok yemenize neden olabilir. Tahıl grubu besinleri, tam tahıllı, çavdarlı ya da kepekli olarak tercih edebilirsiniz.
Gece boyunca tok kalabilmenizi sağlamak için yemeklerle birlikte bol miktarda salata tüketmelisiniz. Salatanın içinde taze mevsim sebzelerinin olmasına dikkat edin. Mayonezli ve aşırı yağlı salatalar yerine, birçok sebze türünü bir arada barındıran salataları tercih edin.
Yemek sonrasında eğlenceli oyunlar oynayabilir ya da dans edebilirsiniz. Önemli olan yemeğe biraz ara vermek. Daha sonra yiyeceğiniz atıştırmalıklara da özen göstermelisiniz. Cips gibi paketli gıdalar yerine taze meyve, kuru meyve ve kuru yemiş tercih ederseniz vücudunuz için faydalı besin ögelerini de almış olursunuz. Yine miktarına dikkat etmek koşuluyla tabi ki. Uyku planınızı ise yemek bittikten 2 saat sonra olacak şekilde yapmanız metabolizmanızı dengeleyecektir.
Yılbaşı Gecesi İçin Lezzetli Tatlı Tarifleri
Mutlu bir yılbaşı gecesi ve mutlu bir yıl geçirmeniz dileğiyle!