Yeşil fasulye olarak da adlandırılan taze fasulyenin faydaları; kalp hastalığı ve kolon kanseri riskinde azalma ve diyabetin düzenlenmesidir. Bağışıklık sistemini güçlendirir ve zararlı serbest radikallerin yok edilmesine katkıda bulunurlar. Ayrıca, hamile kadınlar için doğumsal riskleri azalttığı da gösterilmiştir. Aynı zamanda düşük kalorili olduğu için fazla kiloların verilmesinde yardımcıdır. Yeşil fasulye, vitamin ve mineral içeriği bakımından da zengindir.

Yeşil fasulyenin besleyici faydaları tartışılmaz. Bu lezzetli besinin kalori ve yağ oranı düşüktür. Kolesterol içermez. Lif içeriği çok yüksektir ve günlük protein ihtiyacımızın bir kısmını da karşılar. Aynı zamanda A, C, K, B6 ve folik asit gibi vitaminleri için bir kaynaktır. Mineral açısından, yeşil fasulye iyi bir kalsiyum, demir, manganez, potasyum ve bakır kaynağıdır.

Yeşil fasulye, yüksek seviyedeki flavonoidlerden ötürü kalp hastalığı riskini azaltmaya yardımcı olur. Flavonoidler, meyve ve sebzelerde yaygın olarak bulunan polifenolik antioksidanlardır. Yüksek flavonoid seviyelerine sahiptirler ve bu antioksidanlar belirli anti-inflamatuar özelliklere sahiptir. Kardiyovasküler hastalıklar, kalp krizi ve felçler genellikle pıhtılaşma aktivitesinden kaynaklanır, bu da sağlıklı bir diyette  flavonoidlerin bu rahatsızlıkların önlenmesine yardımcı olabileceği anlamına gelir.

Son yıllarda yapılan araştırmalar, yeşil fasulye tüketiminin kolon kanserine yol açan kanser öncesi poliplerin önlenmesinde faydalı olduğunu göstermiştir. Bununla birlikte, yeni çalışmalar diyetteki yeşil fasulye tüketiminin artışının kanserli adenoma rekürrensi ve kolorektal kanser riskini azaltabileceğini düşündürmektedir.

Sindirim Sistemini Düzenler

Yeşil fasulyelerin yüksek lif içeriği de sindirim sisteminizi olumlu şekilde etkiler. Birçok lif sindirim sürecini kolaylaştırır ve bağırsaktaki stresi azaltan sağlıklı bağırsak hareketlerini teşvik eder. Bazı çalışmalar artan lif alımıyla kolon kanserindeki azalma arasında pozitif bir ilişki olduğunu göstermiştir.

Diyabet, vücutta gerekli görevleri yerine getirebilmesi için normal seviyede kan şekeri seviyelerinin sürekli düzenlenmesini gerektiren bir durumdur. Fasulye ve benzeri besinlerin diyabetin kontrol altına alınması veya diyabetten korunmayı sağlanması birçok insan için harika bir bilgidir.

Yeşil fasulyede bağışıklık sistemini güçlendiren antioksidanların varlığı bilinmektedir Antioksidanlar, vücudumuzda hastalık veya doku hasarına neden olmadan tehlikeli serbest radikalleri bulan ve onları vücudumuzdan atan faydalı bileşiklerdir.

Yeşil fasulyede bulunan belirli karotenoidler, görme işlevinde azalmaya neden olan makula dejenerasyonunu önleyebilir. Lutein ve zeaksantin, gözdeki makula üzerinde odaklanır ve gözün iç işleyişine yönelik herhangi bir stresin önlenmesinde önemli rol oynamaktadır. Bu karotenoidlerin, göz bozulmasını önlemek ve gözlerin güçlü kalmasını sağlaması için günlük beslenmenizde yeşil fasulyeyi dahil etmelisiniz.

Kemiklerin bozulmasını ve osteoporozu önlemede çok faydalı olan kalsiyum, yeşil fasulyede bulunan minerallerden biridir. Yeşil fasulye, K ve A vitamini içerir ve önemli bir folik asit kaynağıdır. Bir kadının vücudundaki folik asit düzeyi, uterusun ve fetusunun normal ve sağlıklı gelişiminde, özellikle omurilik kusurlarının önlenmesinde hayati öneme sahiptir. Yeşil fasulye folik asit seviyelerini yüksek tutmak ve sağlıklı ve mutlu bir bebek sahibi olmak için kolay ve lezzetli bir yol sağlar.

Sitemizde yer alan etli taze fasulye tarifine ulaşmak için tıklayınız.

Kaynak