Beslenme alışkanlığımız yaşam kalitemizi arttıran en önemli etkenlerden birisi. Tükettiğimiz besinler kalbimizden beynimize kadar vücudumuzun her noktasına etki ediyor. Bu nedenle doğru besin seçimi yaparak sağlıklı bir hayat sürmek bizim elimizde. İşte gün içinde bizi daha güçlü hissettirecek, mutlu ve sağlıklı bir yaşamın kapısını aralayacak 5 süper besin!

1) BAL

Güçlü antimikrobiyal özellik gösteren bal, bağışıklık sistemimizin güçlenmesini sağlar. Özellikle kış aylarında vücudumuzun mikroplarla savaşmasına katkı sağlayarak soğuk algınlığı ve gripten korunmamıza destek olur. Bal tüketiminin kalp, mide, kemik ve sinir hastalıkları tedavisinde de etkili olduğu bilinmektedir. Birçok faydasına rağmen bal, şeker içeriği yüksek bir besin olduğu için kontrollü olarak tüketilmelidir. İçerdiği karbonhidratlar vücutta hızla sindirildiği için kan şekerini hızlı yükseltir. Bu nedenle diyabetliler ve fiziksel aktivitesi düşük olan kişilerin tüketmesi uygun değildir. Buna karşın zayıf, iştahsız ve fiziksel aktivitesi yüksek bireylerin tüketmesinde sakınca yoktur.

Aynı zamanda bal, yetişkinler için genelde zararsız fakat bebekler için tehlikeli olan Clostridium botulinum bakterilerinin sporlarını içerebilir. Bu bakteri türü de bebeklerde Botulizm hastalığına sebep olabilir. Bu nedenle 1 yaşından küçük çocuklar bal tüketmemelidir. Bal tüketiminin yanında iyi kalitede bal satın almak da önemlidir. Sağlık açısından en uygun balın sulanmaması gerektiği unutulmamalıdır.

2) YABANMERSİNİ

 Son zamanlarda özellikle kahvaltılık yulaf kaselerinde, reçellerde ve tatlılarda karşılaştığımız yabanmersini, zengin içeriği sayesinde süper besin olarak adlandırılabilir. C vitamini ve K vitamini deposu olan yabanmersini aynı zamanda yüksek miktarda lif ve potasyum içermekte. Günümüzde yaygın kullanılan meyve ve sebzeler arasında en yüksek antioksidan miktarı da yabanmersininde mevcut. Bu özelliği sayesinde kalp hastalıklarıyla karşılaşma riskini düşürür ve bunama belirtilerini geciktirir. Kronik iltihaplanmaları önlemesi, kan şekerini düzenlemesi, bağışıklık sistemini güçlendirmesi, beyin sağlığını iyileştirmesi gibi etkilere de sahip.

Doğu Finlandiya Üniversitesi’nde yapılan bir araştırmaya göre, yüksek yağ içerikli diyetle birlikte tüketilen yabanmersininin vücudu diyetin olumsuz etkilerine karşı koruduğu saptanmıştır. Yine yapılan çalışmalardan besin takviyesi olarak kullanılan yabanmersininin nörobilişsel faydalar sağladığı belirtilmiştir. Aynı zamanda kan şekerini hızlı yükseltmeyişi ve düzenleyici rolünün bulunması sayesinde diyabetliler tarafından tercih edilebilir bir besin.

3) SİRKE

Bir diğer süper besin sirke çok eski dönemlerden beri hem yemek sunumlarında hem yemeklere tat verme amacıyla kullanılıyor. Günümüzde birçok farklı maddeden sirke elde ediliyor. Bu nedenle beyaz sirke, elma sirkesi, üzüm sirkesi gibi birçok çeşidi mevcut. Mutfaklarda sıklıkla kullanılan beyaz sirke besinlerle aldığımız proteinlerin sindirimini kolaylaştırarak sindirim sistemimize katkı sağlıyor. Sirke üzerine yapılan araştırmalarda, yüksek yağ içerikli diyetlerle tüketilen elma sirkesinin antihiperlipidemik ve hipoglisemik etkisi sayesinde metabolik bozuklukların önüne geçtiği biliniyor. Sirkenin mide boşalma hızını yavaşlatması sayesinde kilo kontrolünde de önemli rolü bulunur. Aynı zamanda düzenli bir şekilde cilde uygulanan sirkenin cildi canlandırdığı da bilinmektedir.

4) BROKOLİ

A, K ve C vitaminleri yönünden zengin olan brokoli aynı zamanda güçlü bir lif kaynağı. Antioksidan, vitamin ve mineral içeriği oldukça fazla. Kalori açısından ise oldukça düşük. Bu nedenle brokoli birçok farklı tarifle tüketilebilecek bir süper besin. Sahip olduğu yüksek besin değerleri sayesinde vücuda birçok katkısı bulunmakta. Yüksek kalsiyum oranıyla sağlıklı kemik gelişimini uyarır. İçerdiği fitokimyasalların etkisiyle antikanserojen özellik gösteren besinlerden sayılır. Kan şekerini düzenlemede de rol oynar. Bu nedenle tip 2 diyabet hastaları öğünlerine brokoli dahil edebilirler.

Pişirme teknikleri arasında brokolinin antioksidan içeriğini en iyi şekilde koruyacak olan yöntemler haşlama ve buharda pişirmedir. Bu yöntemlerde vitamin kayıplarını engellemek için pişirme suyu atılmamalı ve yemekle birlikte değerlendirilmelidir.

5) SARIMSAK

Genelde yemekleri lezzetlendirmek için kullandığımız sarımsağın aroma vermek dışında vücuda birçok faydası kaydedilmiştir. Kan dolaşımını hızlandırır ve kötü kolesterolü düşürücü etkisi bulunur. Bu nedenle yüksek kolesterol seviyesine sahip bireylerin tercih edebileceği bir besindir. Kalp hastalarında fiziksel performansı arttırıcı etki de gösterir. Özellikle kadınlarda östrojen seviyesini arttırarak kemik gelişimini destekler. Yetişkin bir birey günde ortalama 2-4 diş tüketirse sarımsağın bütün faydalarını tamamiyle vücuduna kazandırabilir. Süper besin olarak adlandırdığımız sarımsağın tüketim şekilleri de alınan besin değerini etkilemektedir. Tüketmeden önce kesilip 10 dakika bekletilen sarımsakta allicin oluşumu uyarılır. Allicin ise vücuda birçok faydası bulunan bir fitokimyasaldır. Bu nedenle sarımsağın çiğ halde kesilip bekletilerek tüketilmesi en faydalı yöntemdir. Yemeklere eklenecek ise yine doğrandıktan sonra 10 dakika bekletilip pişirme işlemine başlanabilir.

KAYNAKLAR ; 1,2,3,4,5,6